Cum faci un cocktail în straturi, înțelegi principiul din spate și îți impresionezi prietenii

Alexandru Puiu 18.02.2022, 09:45
Cum faci un cocktail în straturi, înțelegi principiul din spate și îți impresionezi prietenii

Când vine vorba de impact vizual cu o băutură, cocktailurile în straturi stârnesc o fascinație pentru consumator. Deși nu mai sunt la fel de populare ca în urmă cu un deceniu sau două, ar fi bine să înveți cum faci un cocktail în straturi pentru a aprecia altfel ingredientele tale favorite.

De-a lungul anilor, am creat multe cocktailuri în straturi și multe dintre ele s-au reflectat într-o separație semnificativ mai frumoasă decât în imaginea de mai sus. Cu toate acestea, creația respectivă a fost mai degrabă o manifestare de ambiție construită în jurul clasicului desert românesc ișler, o dovadă a faptului că poți crea metafore vizuale dacă dobândești câteva noțiuni de bază referitoare la densități și alcoolemie. 

În teorie, ca să faci un cocktail în straturi, totul pleacă de la densitate până ajungi la 1 litru pe decimetru cub, aceasta fiind densitatea apei. Pentru a avea o densitate mai mică decât a apei și, implicit, pentru a genera un strat superior într-un cocktail, trebuie să urci în alcoolemie. Cu cât aceasta este mai ridicată, cu atât densitatea scade. Cu alte cuvinte, poți crea un cocktail cu trei straturi doar din rom, cu condiția ca fiecare dintre ele să aibă altă alcoolemie.

În imaginea de mai sus, de exemplu, am creat un Hurricane, un cocktail al celor de la Aviary din Chicago. La bază este sirop de merișoare, urmat de un piure de fructul pasiunii, suc de portocale, suc de lime și trei romuri. Primul este un Dos Maderas 5+3 de 37 de grade, al doilea este un rom alb Banks 5 de 40 de grade, iar al treilea este un rom Jamaica de la Smith & Cross de 57 de grade. Dincolo de aceste particularități, înveți din experimente, deci încearcă să te joci cât mai mult pentru a-ți da seama ce funcționează și în ce ordine.

Cum faci un cocktail în straturi cu Baileys, lichior de cafea și whiskey

Pentru rețeta menită să îți aducă aminte de un ișler cu ciocolată, am optat pentru o combinație de gusturi care, cu siguranță, îți aduce aminte de un desert. În același timp, am încercat să nu iasă ceva exagerat de dulce.

Sweet Lines

30ml Baileys

10ml Lichior de scorțișoară, recomand Gold Strike

20ml Lichior de cafea, recomand clasicul Kahlua

30ml Bourbon Whiskey, recomand Buffalo Trace

Pentru a obține efectul de straturi, îți recomand să folosești o linguriță sprijinită pe marginea paharului pe care să torni ingredientele în ordinea menționată mai sus. Ca alternativă, poți să pui în pahar un cub mare de gheață și să torni pe suprafața cubului pentru a facilita dispersarea fără să ”spargi” straturile. Nu are cum să nu funcționeze.

Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe