Cum faci un cocktail cu rom demerara, banane și vanilie, un fel de Old Fashioned exotic

Alexandru Puiu 01.03.2023, 21:36
Cum faci un cocktail cu rom demerara, banane și vanilie, un fel de Old Fashioned exotic

Când vine vorba de cocktailuri care au inspirat o generație de mixologi, clasicul Old Fashioned este cu siguranță foarte sus pe respectiva listă. Rămâne doar să găsești ingredientele care se pretează pentru gustul tău sau al celor care îți calcă pragul. De această dată, baza a fost un rom demerara de la El Dorado.

Demerara Rum sau romul demerara, o familie din care creațiile El Dorado fac parte cu mândrie, face referire la un stil de rom ce provine din Guyana. Deși românii ar fi tentați să asocieze cuvântul demerara cu zahărul nefiltrat pe care îl mai găsesc în comerț, acel cuvânt este de fapt o referință la râul Demerara pe care a fost instalată instalația de producție Demerara Distillers Limited sau DDL, creatorii El Dorado. În spatele acestor romuri nu se află zahăr demerara.

Vizavi de Old Fashioned, merge de la premisa de băutură spirtoasă, zahăr și bitters. În loc de zahăr, poți folosi un sirop care te încântă sau un lichior dulceag, precum în rețeta de mai jos. Băutura spirtoasă poate fi în mod tradițional Bourbon și Rye Whiskey, dar există variații cu rom, mezcal, tequila, coniac și nu numai. Când zici bitters, de cele mai multe ori mergi către Angostura Bitters, câteva picături, dar te poți orienta către o sumedenie de alte ingrediente.

Cum faci Monkey Sweets, un twist la Old Fashioned

În această rețetă, băutura spirtoasă de bază este un rom demerara și două lichioruri, unul de banane și unul de vanilie. În mod previzibil, cele două merg foarte bine împreună, dar dacă simți rezultatul final prea dulce, poți umbla un pic la proporții, cu condiția ca raportul dintre cantitățile de lichior să rămână 1:1 pentru a se echilibra între ele, să nu devină un ingredient sau altul dominant.

Monkey Sweets

60ml Demerara Rum – recomand El Dorado de 12 ani, dar poți folosi și El Dorado de 15 ani dacă te simți generos.

15ml Lichior de Banane, recomand De Kuyper Creme de Bananes

15ml Lichior de Vanilie, recomand Galliano Vanilla

2 dash-uri Angostura Bitters

Metodă: se amestecă ingredientele cu cuburi mari de gheață timp de 20 – 30 de secunde, se strecoară cocktailul peste un cub mare de gheață într-un pahar de whisky (tumbler/rocks) sau unul de coniac, ca în imaginea de mai sus. Pentru decor, se pretează câteva felii de banane și o coajă de portocale.

Notă: Ca referință, în majoritatea rețetelor în engleză o să vezi la bitters formularea ”dash”. Aceasta se referă la o mișcare de sus în jos cu mâna a unei sticle de bitters cu picurător. Convenția este că acel gest se reflectă în aproximativ 6-8 picături. Unii sunt de părere că poate fi interpretată chiar și ca zece picături. Poți face mai multe experimente și vezi ce variantă îți place ție cel mai mult în cocktailurile tale preferate.

Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.

Alfa-Drink-logo

Urmăriți Impact.ro și pe