Cum faci un cocktail clasic cu aquavit, îți aduci aminte de chimion și te răcorești în această vară – Norwegian Paralysis

Alexandru Puiu 27.07.2022, 22:38
Cum faci un cocktail clasic cu aquavit, îți aduci aminte de chimion și te răcorești în această vară – Norwegian Paralysis

Când vine vorba de distilate interesante pe care s-ar putea să nu le fi încercat până acum, o sticlă de aquavit are mari șanse să fie destul de sus pe lista omisiunilor tale. Din acest motiv, voi detalia cum faci un cocktail clasic cu băutura națională a țărilor scandinave.

Are multe nume care fac referire la același lucru. Din acest punct de vedere, o sticlă de aquavit se aseamănă cu țuica, rachiul sau pălinca românească. Dacă ajungi prin Suedia, Norvegia sau Danemarca, un shot de aquavit este foarte popular, cu mențiunea că s-ar putea să-l găsești în meniuri cu titulatura de aquavite, akvavit, akevitt sau, simplu, snapps.

În opinia mea, este o minune de distilat pe care cei mai bătrâni dintre noi s-ar putea să-l perceapă ca fiind similar cu ”clasicul” chimion. La fel ca acela, la bază vorbim de un distilat neutru, de obicei cartofi sau diverse cereale. Aceasta este și partea similară cu vodcă sau gin. Fascinația vine însă din infuzie. Gustul dominant este de chimen sau caraway, în engleză, dar distilatul a mai stat la macerat cu mărar, o sumedenie de alte condimente și coji de citrice. Culoarea distilatului aquavit, la fel ca în cazul pălincii, variază enorm, în funcție de procesul de maturare sau, mai bine zis, absența lui.

Cum faci un cocktail cu aquavit, Norwegian Paralysis

Înainte să amesteci aquavit cu orice, sfatul meu este să te bucuri de el rece, preferabil într-un pahar de whisky cu câteva cuburi de gheață. Este foarte interesant în cel mai bun mod cu putință. Dacă simți că ai înțeles ”cu ce se mănâncă”, poți trece și la un cocktail răcoritor, perfect pentru temperaturile de afară. Norwegian Paralysis a fost creat într-unul dintre cel mai populare baruri moderne pe zona de cocktailuri tiki, definite adeseori printr-o combinație de unul sau mai multe romuri cu unul sau mai multe sucuri de fructe, diverse siropuri și multă gheață, Smuggler’s Cove din San Francisco. Norwegian Paralysis nu are rom, dar funcționează de minune și îți aduce aminte foarte bine de toate aromele tropicale pe care le-ai asocia în mod uzual cu astfel de băuturi.

Norwegian Paralysis

45ml Aquavit, recomand Linie Aquavit, mai ales că este produs în Norvegia

45ml suc de portocale

45ml suc de ananas

15ml suc de lime

7,5ml sirop de zahăr (cantități egale de zahăr și apă amestecate la blender sau pe foc până se dizolvă zahărul complet)

7,5ml Orgeat sau sirop de migdale

Metodă: amesteci toate ingredientele cu un shaker plin de gheață timp de 10 – 15 secunde, strecori conținutul într-un pahar plin cu gheață sau, dacă ai, o cană tiki. Folosești pentru decor mentă, o felie de portocală și, eventual, o coajă de lime.

Ca o notă de subsol, dacă începe să-ți placă aquavitul și vrei să încerc altă iterație decât popularul Linie, îți recomand Lysholm No.52, tot din Norvegia.

Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe