Cum faci un cocktail clasic cu whiskey și scotch whisky, Base Camp

Alexandru Puiu 04.08.2022, 00:49
Cum faci un cocktail clasic cu whiskey și scotch whisky, Base Camp

Nu se întâmplă deseori să combini whisky și whiskey într-un cocktail, mai ales când cele două spirtoase au particularități cât se poate de diferite între ele. Dacă vrei să însă să faci un cocktail clasic precum Base Camp, te vei arunca însă și la astfel de ”sacrilegii”.

În cazul în care ai citit pe eticheta unei sticle whisky, iar pe alta whiskey, sunt șanse mari să te fi întrebat care este regula după care s-a ajuns la acest mecanism, având în vedere că, în aparență, discutăm de același distilat din cereale. Deși particularitățile de distilare, cât și grânele din spatele produsului variază semnificativ de la o regiune la alta, dacă vrei să ții minte ușor care sunt cu ”e” și care sunt cu ”i”, poți apela la acest truc.

Gândește-te dacă denumirea în engleză are țării de proveniență pentru whisky are i în titlu, iar cea a unei sticle de whiskey are e. Pornind de la acest mecanism, găsești whiskey în America și Ireland (Irlanda). Whisky vine din Scoția, Japonia, Taiwan și nu numai. Ca de fiecare dată, există și excepții la regulă, dar nu merită să te stresezi prea mult pe subiect.

Cum faci un cocktail intitulat Base Camp, cu scotch whisky și bourbon whisky

Pentru acest cocktail, ar trebui să folosești un scotch whisky afumat, acele sticle au de obicei pe etichetă o referință la regiunea Islay, precum Laphroaig, Lagavulin sau Caol Ila. Chiar dacă scotch whisky există și neafumat, Matty Clark de la Dutch Kills din New York, a creat acest cocktail cu ajutorul unei sticle de Laphroaig de 10 ani.

Base Camp

45ml Bourbon Whiskey, recomand Maker’s Mark

15ml Scotch Whisky, recomand Laphroaig 10

7,5ml Creme de Cacao, recomand De Kuyper

7,5ml Pimento Dram de la The Bitter Truth

2dash-uri Orange Bitters Angostura

Metodă: Se amestecă toate ingredientele cu multă gheață într-un pahar de mixat pentru 20 – 30 de secunde. De preferat, ar fi bine să folosești gheață mare pentru a preveni diluția excesivă. Se strecoară cocktailul într-un pahar de tip tumbler peste un cub mare de gheață. Pentru decor, folosești o coajă de lămâie, după ce ai apăsat-o deasupra paharului și ai șters-o de marginea acestuia, pentru a aplica uleiurile volatile.

Ca referință, în majoritatea rețetelor în engleză o să vezi la bitters formularea ”dash”. Aceasta se referă la o mișcare de sus în jos cu mâna a unei sticle de bitters cu picurător. Convenția este că acel gest se reflectă în aproximativ 6-8 picături. Unii sunt de părere că poate fi interpretată chiar și ca zece picături. Poți face mai multe experimente și vezi ce variantă îți place ție cel mai mult în cocktailurile tale preferate.

Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.

Alfa-Drink-logo

Urmăriți Impact.ro și pe