Cum faci un cocktail clasic pe sufletul pasionaților de soc și cinematografie, The Lumiere

Alexandru Puiu 14.06.2022, 19:29
Cum faci un cocktail clasic pe sufletul pasionaților de soc și cinematografie, The Lumiere

Dacă ar fi să sintetizez fascinația românilor pentru gusturi botanice în două direcții, aș insista pe soc și leuștean. Având în vedere că am tot detaliat rețete cu leuștean, te voi învăța cum faci un cocktail clasic cu soc, The Lumiere.

Denumirea cocktailului este un omagiu adus fraților Lumiere, Auguste Marie Louis Nicolas Lumière și Louis Jean Lumière. Cei doi au pus bazele proiecției cinematografice, dar și capturii de conținut video. Fiind implicați inițial în producția de echipamente foto, s-au extins ulterior în imagini în mișcare, iar sistemul lor de proiecție Cinematographe, deși pornit din Franța, a făcut valuri la nivel global. Tot cei doi frați au fost responsabili de câteva scurtmetraje de referință între 1895 și 1905.

Cocktailul The Lumiere își are bazele în Brooklin, New York. A fost creat de Jen Marshall la Nitehawk Cinema, un cinematograf/bar. Este o combinație deosebită între Gin, Chartreuse și St. Germain. Acesta din urmă este lichiorul meu favorit de soc și cel care mi se pare cel mai autentic dintre toate pe care le-am încercat de-a lungul anilor din pricina gustului. Este un produs artizanal, din flori de soc culese manual la 40 de kilometri de Paris, în preajma localității St. Germain.

Cum faci The Lumiere, un cocktail clasic dominat de soc și note botanice

Acest cocktail pleacă de la o matrice clasică de sour, o băutură spirtoasă principală – gin, un element dulce – lichiorul St.Germain și o sursă de aciditate – suc de lime. Adaosul constă în Chartreuse, un lichior botanic realizat de călugării cartuzieni din Franța, unul de o complexitate aparte pe care merită să-l încerci dacă te încântă perspectiva cocktailurilor clasice.

The Lumiere

45 ml gin, recomand Whitley Neil Connoiseur`s Cut

30ml Lichior de Soc St. Germain

20ml Chartreuse Verde sau Green Chartreuse

20ml suc de limetă

Un dash de Orange Bitters

Ca referință, în majoritatea rețetelor în engleză o să vezi la bitters formularea ”dash”. Aceasta se referă la o mișcare de sus în jos cu mâna a unei sticle de bitters cu picurător. Convenția este că acel gest se reflectă în aproximativ 6-8 picături. Unii sunt de părere că poate fi interpretată chiar și ca zece picături. Poți face mai multe experimente și vezi ce variantă îți place ție cel mai mult în cocktailurile tale preferate.

Metodă: se amestecă toate ingredientele cu ajutorul unui shaker plin cu gheață. Se strecoară conținutul într-un pahar de tip cupă. Pentru decor, poți folosi o coajă de limetă sau o felie, deși l-am văzut servit și fără.

Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe