Cum faci un cocktail clasic, Angel Face și înțelegi diferența dintre calvados și cognac

Alexandru Puiu 04.05.2022, 21:18
Cum faci un cocktail clasic, Angel Face și înțelegi diferența dintre calvados și cognac

Mare este grădina spirtoaselor când vine vorba de distilate franțuzești, iar deși coniacul este cel mai popular și vine din regiunea Cognac, merită să înveți cum faci un cocktail clasic cu Calvados, un distilat din cidru de mere cultivate în Normandia.

Când începi să faci experimente în lumea mixologiei, primul pas este să-ți cumperi câteva sticle. Dacă îți iei însă pasiunea mai în serios, începi să-ți dai seama că acele câteva sticle se tot înmulțesc. Nu de alta, dar fascinația pentru gusturi ți se dezvoltă și abia aștepți să înțelegi pe limba ta exact genul de diferențe pe care le voi detalia mai jos.

Dacă le pui unul lângă altul, două pahare, unul cu calvados și unul cu coniac, vizual, s-ar putea să le confunzi. După ce le miroși, Calvados pare un pic mai interesant. Fără să te străduiești prea mult, atât la miros, cât și la gust, identifici note de mere coapte. Creat sunt ”denumire de origine controlată” sau AOC (appellation d’origine controlee), orice Calvados trebuie să aibă în spate mere cultivate în regiunea Normandia din Franța care, în prealabil, au fost transformate în cidru, suc fermentat de struguri printr-o procedură similară cu cea din spatele vinului. Specia de măr nu contează foarte mult, cu condiția să poți atesta documentar faptul că vine din regiunea respectivă.

Ca să înțelegi cât de mare este discrepanța dintre popularitatea calvadosului și cea a coniacului, ai în vedere că aproximativ șase milioane de sticle sunt produse anual de Calvados, în timp ce 200 de milioane de sticle poartă o etichetă din regiunea Cognac.

Angel Face, un cocktail clasic cu coniac și note de caise

Într-o proporție mai mare sau mai mică, cocktailurile cu cantități egale nu au cea mai bună reputație printre barmani. Pe de altă parte, dacă reușești să creezi un echilibru din cantități egale, s-ar putea să fi dat peste un nivel sporit aptitudini în domeniul mixologiei, iar aici intră în ecuație cocktailurile clasice, precum acest Angel Face.

Angel Face

30ml Dry Gin, recomand Tanqueray Export Strength

30ml Calvados, recomand Chateau du Breuil

30ml Lichior de Caise / Apricot Liqueur, recomand The Bitter Truth

Se amestecă conținutul cu cuburi mari de gheață într-un pahar de mixat pentru a răcire și diluție 15 – 20 de secunde. Pentru decor, poți folosi o coajă de portocală și o felie de măr.

Urmăriți Impact.ro și pe