Când vine vorba de cocktailuri clasice, puține sunt atât de sinonime cu vara, cu o după-amiază pe plajă și o companie relaxantă decât Margarita. Cu toate acestea, până și ”bătrânul mexican” poate fi adus în sezonul toamnă – iarnă cu ingredientele potrivite.
O Margarita tradițională, în condiții ideale, implică un mix de tequila, suc de lime proaspăt stors și un îndulcitor. În ceea ce privește îndulcitorul, acesta din urmă poate fi de forma la Cointreau, Grand Marnier sau alt triplu sec. Unii preferă sirop de agave, alții nu.
Citește și: Cum faci un cocktail original cu tequila, ghimbir și sirop de brad ca să intri altfel în iarnă – Red Trouble
Mai există însă o variantă foarte interesantă, iar aceasta implică înlocuirea ingredientului principal, tequila, cu mezcal. Ca referință, orice tequila este mezcal, dar nu orice mezcal este tequila. Acest joc de cuvinte se referă la faptul că rețeta din spatele tradiționalului mezcal este un pic mai relaxată, deoarece se poate distila din orice tip de agave, atât timp cât plantele sunt cultivate în Mexic. Pe de altă parte, tequila se distilează doar din agave albastre (Blue Agave).
Tot ca un detaliu de fond, mezcalul este, de cele mai multe ori, semnificativ mai afumat decât tequila, deoarece planta de agave este coaptă și afumată înainte să fie presată, fermentată și distilată. Partea bună este că vorbim de un fum gastronomic, mai aproape de grătar, decât de whisky-urile single malț scoțiene din Islay. În orice caz, în opinia mea, Mezcalita s-ar putea să fie mai interesantă și complexă decât Margarita. În plus, acel fum mi se pare că te încălzește mai tare și se pretează mai bine pentru vremea rece.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Citește și: Cum faci un cocktail clasic un pic altfel, un Sazerac cu banane – Bananarac
Pe lângă mezcal în loc de tequila pentru un plus de fum, rețeta de mai jos folosește un lichior pe bază de coniac și pere care ține foarte bine loc de Cointreau în rețeta clasică. În plus, amplifică notele tomnatice pe care le asociezi în mod tradițional cu această perioadă din an.
Devil`s Mezcalita
60ml Mezcal, recomand Montelobos
30ml Lichior de Pere, recomand Xante Cognac & Pear
30ml suc de limetă proaspăt stors
1-2 lingurițe de sirop de agave
Metodă: Se amestecă ingredientele cu ajutorul unui shaker plin cu gheață. Se strecoară cocktailul într-o cupă. Cu ajutorul unei lingurițe fixate pe marginea paharului, se adaugă 10 – 15 mililitri de vin roșu sec. Dacă nu este sec, sunt șanse mari să nu plutească, ci să se ducă pe fundul paharului. O coajă de limetă pentru decor este recomandată, la fel ca niște sare pe o parte din marginea paharului.
Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.