Cum faci mămăligă fără cocoloaşe. E un detaliu de care trebuie ţii cont

Badea Violeta 05.01.2022, 16:03
Cum faci mămăligă fără cocoloaşe. E un detaliu de care trebuie ţii cont

Mămăliga este, fără dar și poate, unul dintre cele mai consumate și apreciate preparate din bucătăria românească.  De obicei, ea este servită pe post de garnitură lângă diferite feluri de mâncare. De asemenea, acest aliment reprezintă un înlocuitor ideal pentru pâine. Mămăliga deși pare ca și cum ar fi greu de făcut ea se prepară destul de rapid, dar uneori pot apărea cocoloașe. Din fericire, bucătarii iscusiți au descoperit un truc genial care te pot scăpa de această problemă. Iată detaliul de care trebuie să ții cont!

Cum se prepară mămăliga

Cu toții am mâncat măcar o dată în viață mămăligă. Acesta este un preparat extrem de popular și îndrăgit în țara noastră. Cu toate astea, este este consumaă și în alte țări din Europa, printre care Moldova, Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Italia, Slovenia, Serbia și multe altele.

Mămăliga necesită foarte puține ingrediente și se prepară extrem de rapid. Conform marilor bucătari, secretul acestui preparat constă în mălaiul, care se fierbe în apă, în proporție de 1 la 4, sau dacă doriți o mămăligă mai moale chiar de 1 la 2. Pentru ca preparatul să nu facă cocolașe nu trebuie să punem tot mălaiul dintr-odată, ci treptat.

De asemenea, specialiștii susțin că mămăliga iese cu adevărat gustoasă atunci când este fiartă la foc mic în jur de 20-25 de minute. O altă regulă importantă este să preparăm mămăliga într-un ceaun sau într-un tuci. Acum că am aflat toate aceste secrete haideți să vedem de ce ingrediente avem nevoie.

Cum se prepara mamaliga fara cocoloase
Cum se prepara mamaliga fara cocoloase

Ingrediente

  • 500 de ml de apă
  • 180 de g de făină de mălai
  • o linguriță de sare

Mod de preparare

Într-un ceaun sau o oală, vom pune la fiert, la foc mare, cei 500 de ml de apă. În momentul în care apa ajunge la temperatura de fierbere (înainte să clocotească), vom începe să adăugăm treptat mălaiul, amestecând continuu, pentru a împiedica formarea cocolașelor.

Ulterior, vom da focul la mic și lăsăm să fiarbă, amestecând periodic cu ajutorul unei linguri de lemn, pentru ca mămăliga să fiarbă uniform și să nu se lipească de fundul ceaunului.

Ei bine, atunci când mămăliga noastră începe să se adune spre centru și începe să facă bule, înseamnă că preparatul este gata. Închidem focul și răsturnăm mămăliga pe un fund de lemn, un platou sau o farfurie întinsă. Spor la treabă și poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe