Cum învârţi în mămăligă ca să nu facă cocoloaşe. Secretul femeilor de la ţară

Andra Daoud 11.11.2021, 10:12
Cum învârţi în mămăligă ca să nu facă cocoloaşe. Secretul femeilor de la ţară

Mămăliga este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din bucătăria românească, dar prepararea ei poate fi o adevărată provocare pentru gospodinele neexperimentate. Femeile de la țară au însă câteva trucuri care le ajută să obțină o mămăligă perfectă de fiecare dată.

Cum să faci o mămăligă fără cocoloașe

Deși pare relativ simplu de făcut, mămăliga le poate da bătăi de cap gospodinelor atunci când invață să o prepare. Chiar dacă se face din doar trei ingrediente (apă, sare și mălai), o mămăligă ”ca la carte” trebuie să fie fină, să nu aibă cocoloașe, să fie fiartă suficient, astfel încât să nu provoare probleme digestive, și să se dezlipească ușor de vas, atunci când este răsturnată.

Dacă în prezent avem la îndemâmă mălai din cel mai fin, care fierbe repede și mămăliga aproape că se face singură, în trecut nu era atât de simplu. În popor, se spunea că atunci când știu să facă mămăligă, fetele sunt bune de măritat. Iar dacă le întrebi pe femeile în vârstă, de la țară, vei descoperi că mămăliga perfectă are câteva secrete.

Cum învârţi în mămăligă ca să nu facă cocoloaşe. Secretul femeilor de la ţară
Cum învârţi în mămăligă ca să nu facă cocoloaşe. Secretul femeilor de la ţară

Toată lumea ştie că se pune oala cu apă şi sare la fiert şi când fierbe apa, pui făina de mălai. Dar nu e chiar aşa. Dacă pui făina când fierbe apa, se vor face cocoloaşe şi ai nevoie să învârţi foarte energic cu telul, ca să le zdrobeşti şi tot o să rămână câteva.

În schimb, dacă pui făina înainte să înceapă să fiarbă apa foarte tare, făina se va dizolva foarte uşor în apă şi nu se vor forma cocoloaşele, a explicat tanti Ileana, o bătrână de 83 de ani, potrivit Adevărul.

Care sunt cantitățile corecte pentru o mămăligă perfectă

Pentru a vă asigura că vă iese o mămăligă perfectă din punct de vedere al consistenței, raportul de mălai și apă trebuie să fie de unu la trei. De exemplu, la trei căni de apă, puneți o cană de mălai și o linguriță de sare, pentru a obține o mămăligă nici prea tare, nici prea moale.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Mămăliga se fierbe la foc mic, timp de cel puțin 20 de minute, pentru a nu provoca probleme digestive, potrivit femeilor de la țară. În prezent, pe piață există și mălai care fierbe foarte repede, așa că regula se aplică doar pentru mălaiul clasic. Dacă vreți să vă asigurați că obțineți o mămăligă fină și cremoasă, puteți adăuga un cubuleț de unt atunci când puneți apa la fiert.

Dincolo de faptul că este un aliment ieftin și la îndemână, mămăliga are un indice glicemic redus, fiind recomandată în alimentația persoanelor care suferă de diabet. În plus, nu conține gluten, putând fi consumată și de persoanele cu intoleranță.

 

Urmăriți Impact.ro și pe