Cât timp se fierbe mălaiul în apă. Doar așa faci cea mai bună mămăligă

Ana Anitoiu 22.12.2021, 08:39
Cât timp se fierbe mălaiul în apă. Doar așa faci cea mai bună mămăligă

Mămăliga este un aliment foarte popular în bucătăria românească, dar nu toată lumea știe cât timp trebuie să fiarbă mălaiul în apă astfel încât rezultatul să fie perfect. Pentru ca acest preparat tradițional să iasă gustos și fără cocoloașe este necesar să se respecte câteva reguli simple, dar extrem de importante.

Din ce era făcută inițial mămăliga

Deși aproape că nu există român care să nu fi gustat mămăligă și căruia să nu i se facă poftă din când în când de acest aliment, mai ales alături de brânză și smântână sau mâncăruri tradiționale cum sunt sarmalele, nu mulți știu din ce era pregătit inițial. Înainte ca porumbul să fie adus pe teritoriul României din Statele Unite ale Americii, românii pregăteau mămăligă dintr-un alt ingredient – boabe de mei.

„Ele (femeile, n.r.) vedeau de casă, torceau, țeseau, creșteau copiii; bărbații, când nu erau în război, duceau la pășune hergheliile, cirezile de vite și turmele de oi, semănau în câmpiile roditoare de la poalele Carpaților grâu pentru negoț, și mei pentru hrana lor – străvechea mămăligă”, a scris Alexandru Vlahuță în „Din trecutul nostru: Geții. Dacii”.

În prezent, mămăliga este servită alături de alte mâncăruri preferate și se găsește și în restaurante, dar în trecut, țăranii români o foloseau în loc de pâine sau ca aliment de bază pe care-l luau la câmp, ca să-și potolească foamea în timp ce lucrau pământul.

Cat timp se fierbe malaiul in apa pentru cea mai buna mamaliga
Mamaliga

Cât timp se fierbe mălaiul în apă pentru o mămăligă perfectă

Pentru a obține cea mai bună mămăligă, imediat ce se pune apa la fiert trebuie să fie adăugat un vârf de cuțit de sare și un praf de făină de mălai. Exact când apa începe să fiarbă, se adaugă restul de mălai, treptat, în ploaie, amestecând continuu cu un tel, astfel încât să nu se formeze cocoloașe. Se amestecă bine pe tot parcursul fierberii astfel încât să se prepare termic uniform și să nu se lipească de vas.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Atenție! Dacă se folosește mălai de țară, acesta trebuie să fie lăsat la fiert cu 15 minute mai mult față de cel cumpărat din magazine, care de obicei este grișat și are timpul de fierbere scris pe ambalaj. Altfel, mămăliga va ieși crudă și nu se va putea mânca.

Imediat ce mămăliga este gata, este recomandat să se scoată pe un tocător de lemn curat, nu pe o farfurie sau un platou. Motivul este acela că lemnul va absorbi excesul de apă și va împiedica ridicarea aburilor din mămăligă. Pentru o servire cât se poate de tradițională, se ia o ață și se taie mămăliga după bunul plac, după care se împarte cu familia sau prietenii. Vezi și o rețetă dacică de mămăligă cu urdă!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...