Cum este viața în Islanda și cum au reușit cei 350.000 de oameni ai săi să construiască o țară prosperă

Daria Petrescu 07.10.2020, 09:36
Cum este viața în Islanda și cum au reușit cei 350.000 de oameni ai săi să construiască o țară prosperă

Islanda este țara cea mai rarefiat populată din Europa cu aproximativ 350.000 de oameni. Este considerate o insulă cu peisaje marțiene și kilometri întregi fără țipenie de om. Atrage anual mii de turiști, mai ales după ce a apărut într-o grămadă de filme, printre care și Game of Thrones. Rămâne în continuare o insula destul de scumpă și totuși apreciată. Iată cum este viața în Islanda și cum au reușit oamenii să își construiască o țară prosperă.

Islandezii încă cred în spiriduși și troli

Se spune că nu este prea ușor să trăiești într-o țară ca Islanda. Cu toate astea, are și ea propriul farmec, iar în ultimii ani a devenit o țară prosperă. În această țară, încă se consumă carne de balenă și de rechin, iar natalitatea este o problem reală. Țara se află într0un continuu declin demografic. Mai mult, islandezii încă cred în spiriduși și troli.

Ce trebuie să știi despre Islanda

În Islanda cash-ul nu se bucură de prea mare popularitate. Oamenii nu-și doresc nimic mai mult decât să învețe să trăiască cu 2 euro pe zi. Aceștia își cresc propriile legume în sufragerie și poartă un pullover 5 ierni la rând, cee ace poate fi puțin deplasat pentru unii. Este destul de greu să înveți să supraviețuiești într-o astfel de țară. În schimb, oamenii folosesc cardurile, chiar și pentru a plăti taxa la toaletă.

Rată de alfabetizare de 100%

Islandezii sunt mai consumatori de literatură. Aceștia mănâncă pe pâine cărțile, iar acestea sunt cele mai obișnuite cadouri pe care și le fac de Crăciun. Cifrele spun că 10% din populația țării va publica cel puțin o carte pe parcursul vieții. UNESCO însuși a declarat Reykjavik, în 2011, drept Orașul Literaturii. Deci, poți spune orice despre islandezi, însă nu că sunt analfabeți.

Islanda are unul dintre cele mai vechi sisteme democratice

Islanda a fost prima democrație din lume care a avut o femeie președinte. Democrația s-a instalat aici în 930.  Aici există o egalitate imbatabilă între femei și bărbați. Acest lucru nu este neapărat important pentru bărbați. Ei nu au niciun motiv să se angajeze în discuții nesfârșite și aprinse într-o anumită chestiune.

Islanda este considerată tărâmul de gheață și foc
Islanda este considerată tărâmul de gheață și foc

În Islanda nu găsești fast food-uri și băuturi carbogazoase

În Islanda, ultimul fast-food s-a închis în 2009. Astfel că, niciun Mc Donald’s nu-ți va ieși în cale, în cazul în care ai de gând să treci pe acolo. Dacă ai tendița să îți scoți pălăria în semn de respect, ei bine, lucrurile nu sunt așa. Totul până să afli că nu-i populație pe-această planetă care să dea pe gât mai mulți litri de băuturi carbogazoase.

Mamele își lasă cărucioarele cu tot cu bebeluși afară când intră în magazine

Ceea ce-i diferit în Islanda este o rată infimă de crimă și violență. Se întâmplă chiar ca polițiștii să nu își mai ia psitoalele la ei atunci când pleacă dimineața la muncă în teren. Comparativ cu siguranța și pacea care domnesc aici, chiar și țări precum Danemarca, Norvegia sau Suedia ar putea părea ticsite de infractori și făr’ de legi. Astfel că, mamele nu au nicio problem în a lăsa căruțul copilului afară, în timp cee a își face cumpărăturile în magazine.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe