Mc Donald’s face miliarde de dolari, dar nu din vânzarea de mâncare. Secretul uluitor al companiei

Stan Filon 26.08.2020, 13:19
Mc Donald’s face miliarde de dolari, dar nu din vânzarea de mâncare. Secretul uluitor al companiei

Mc Donald’s face miliarde de dolari, dar cea mai mare parte din venituri nu este adusă de vânzarea delicioaselor produse, așa cum ne-am fi gândit cu toții! Dezvăluirea a fost făcută de un fost șef al companiei, care a spus exact din ce face bani Mc Donald’s.

Mc Donald’s face miliarde de dolari din afacerile imobiliare

Restaurantele Mc Donald’s sunt pline peste tot în lume. Potrivit Reader’s Digest, lanţul ar vinde mai mult de 75 de burgeri în fiecare secundă, dar cu toate acestea cea mai mare parte din venituri nu este generată de mâncarea fast-food, ci de afacerile imobiliare!

Există mai mult de 36.000 de unităţi McDonald’s în toată lumea, dar doar 5% sunt deţinute de companie. În rest este vorba despre francize, adică oameni de afaceri care au contactat McDonald’s pentru a opera restaurante McDonald’s în țările lor.

Mc Donald’s face miliarde de dolari din afacerile imobiliare
Mc Donald’s face miliarde de dolari din afacerile imobiliare

Cât costă o franciză McDonald’s

În acele situaţii, compania cheltuie bani doar pe locaţia respectivă. Francizatul este responsabil de toate costurile operării unui restaurant, în timp ce plăteşte chirie către McDonald’s. Plăteşte de asemenea o taxă de francizat de 45.000 de dolari şi o taxă de serviciu de 4% din vânzările brute, scrie Business Insider.

„Nu suntem de fapt parte din businessul cu mâncare” a spus fostul CFO al companiei, Harry J. Sonneborn, investitorilor. „Suntem de fapt în businessul de real estate. Singurul motiv pentru care vindem hamburgeri cu 15 cenţi este că sunt cel mai mare generator de venituri prin care chiriaşii noştri ne pot plăti chiria”.

Potrivit Wall Street Survivor, compania a generat venituri de 27,4 miliarde de dolari, iar 9,2 miliarde de dolari au venit de la locaţii francizate, iar 18,2 miliarde de dolari de la locaţii deţinute de companie (în 2014). McDonald’s a păstrat doar 16% din venituri în cazul unităţilor proprii şi 82% în unităţile francizate.

Urmăriți Impact.ro și pe