Cum este afectată România de sistarea livrării de gaze în Europa. Precizări importante de la premierul Ciucă

Andra Daoud 27.04.2022, 15:10
Cum este afectată România de sistarea livrării de gaze în Europa. Precizări importante de la premierul Ciucă

Rusia a decis să oprească livrarea de gaze în două țări din Europa, însă România nu se află deocamdată pe lista țărilor afectate. Cu toate acestea, Guvernul a transmis că țara noastră caută surse alternative pentru a asigura necesarul de gaz, în cazul în care Rusia va decide să oprească livrările și către România. Premierul a făcut precizări importante în acest sens.

Este afectată România de sistarea livrării de gaze în Europa?

Gigantul Gazprom a anunțat miercuri că întrerupe livrările de gaze către Bulgaria și Polonia, după ce aceste țări au refuzat să plătească în ruble. Multe țări europene depind de gazul rusesc, iar în acest context mulți români se întreabă cum ar putea fi afectată țara noastră de o decizie similară. Premierul Nicolae Ciucă a ținut să precizeze că țara noastră nu este afectată deocamdată și că în acest moment avem rezerve suficiente de gaze.

Am avut o discuție în această dimineață cu ministrul Energiei. România nu este afectată în acest moment. Consumul de gaze este mult sub capacitatea de producție pe care noi o avem. Suntem una dintre puținele țări din Europa care beneficiem de resursă de gaz consistentă, sigur nu pe deplinătatea nevoilor noastre, asigurăm pentru perioada de iarnă un import de aproximativ 20% din necesar”, a spus premierul.

Premierul a mai spus că România caută alternative la gazul rusesc în acest moment.

Acum se caută surse alternative de asigurare a gazului, dar încă o dată, în acest moment România nu este afectată”, a mai precizat el.

Cum este afectata Romania de sistarea livrarii de gaze in Europa. Precizari importante de la premierul Ciuca 1
Rusia a oprit livrarile de gaze catre Polonia si Bulgaria

Polonia transmite că a fost avertizată de Rusia

Gazprom a transmis companiei poloneze de energie PGNiG că va opri livrarea de gaze naturale prin conducta Yamal începând de miercuri dimineață. Guvernul de la Varșovia a precizat că are suficiente rezerve, potrivit Reuters. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut țărilor pe care le cataloghează drept „neprietenoase” să își deschidă un cont la Gazprombank, pentru a face plățile în euro sau în dolari, urmând ca sumele să fie convertite în ruble.

Gigantul Gazprom a transmis marți că Polonia va trebui să înceapă să plătească în conformitate cu noua schemă. La rândul său, Polonia a transmis în repetate rânduri că nu va respecta noua schemă pentru plata gazelor rusești.

Contractul Poloniei cu Gazprom urmează să se încheie la finalul acestui an, iar Guvernul polonez a transmis că nu intenționează să îl prelungească. Potrivit contractului, Gazprom asigura livrarea a 10,2 miliarde de metri cubi de gaze pe an, adică aproximativ 50% din consumul la nivel național din Polonia.

Urmăriți Impact.ro și pe