Reacția UE după ce Rusia a închis robinetul de gaze pentru Bulgaria și Polonia. „Altă încercare a Rusiei de a ne șantaja cu gazul”

Beatrice Dumitru 27.04.2022, 12:36
Reacția UE după ce Rusia a închis robinetul de gaze pentru Bulgaria și Polonia. „Altă încercare a Rusiei de a ne șantaja cu gazul”

Gazprom a oprit livrările de gaz către Polonia și Bulgaria, după ce ambele țări au refuzat să plătească în ruble. Rusia a avertizat luna trecută țările „neprietenoase” că vor trebui să plătească gazul în moneda rusească începând cu 1 aprilie sau riscă să le oprească robinetul. UE a reacținat și acuzat Rusia pentru măsura pe care a luat-o.

Cum a reacționat Uniunea Europeană

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a acuzat Rusia că încearcă să „șantajeze” blocul comunitar cu gazul, după ce gigantul energetic rus Gazprom a oprit livrările către Polonia și Bulgaria, relatează CNN.

Aceasta a declarat că o întâlnire între grupul de coordonare al gazelor din UE este în desfășurare pentru a stabili un răspuns și că se lucrează cu partenerii internaționali pentru a fi asigurate rute alternative. În acest moment, Rusia asigură 50% din importurile de gaze ale Uniunii Europene.

Anunțul Gazprom este o altă încercare a Rusiei de a ne șantaja cu gaz. Suntem pregătiți pentru acest scenariu. Planificăm răspunsul coordonat al UE. Europenii pot avea încredere că suntem uniți și solidari cu statele membre afectate. Lucrăm la asigurarea unor livrări alternative și a celor mai bune niveluri de stocare în UE”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.

Ce spune Polonia

UE intenționează să reducă consumul de gaz natural rusesc cu două treimi până la sfârșitul anului, în timp ce se pregătește pentru oprirea completă a livrărilor cu cel mai mare furnizor de energie al său până la finalul lui 2027. Dar Europa s-ar lupta mult să supraviețuiască fără gazul rusesc, iar găsirea surselor alternative prezintă o provocare logistică uriașă.

Polonia a spus că „se va descurca” fără gazul rusesc, după ce a refuzat să plătească livrările în ruble. Compania de gaz din Polonia a cumpărat 53% din importurile sale de gaze de la Gazprom în primul trimestru al acestui an, dar Varșovia spune că poate obține gaz din alte surse.

De asemenea, Varșovia a spus că oprirea gazelor reprezintă o încălcare a contractului, adăugând că va lua măsuri pentru a restabili furnizarea.

Bulgaria, care se bazează pe Gazprom pentru mai mult de 90% din aprovizionarea cu gaz, a mai spus că a luat măsuri pentru a găsi surse alternative, dar nu sunt necesare restricții privind consumul de gaze în prezent.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...