Cum distruge un urs masiv trei ATV-uri dintr-o parcare din zona Vidraru. Localnicii nu mai au soluţii: „Suntem disperaţi”

Cristi Ionică 21.09.2021, 16:27

Întîmplare tragi-comică, petrecută ieri, la urcarea pe Transfăgărășan, în apropierea hotelului Casa Argeșeană. Un urs brun masiv, a coborît din pădure și a distrus trei atv-uri parcate, care-și așteptau clienții. Atacul s- a petrecut în jurul orelor opt dimineața, în intervalul în care turiștii își fac , de obicei, apariția. Atacul a fost surprin de camerele de supraveghere din zonă și arată cu exactitate violența acestuia . În cîteva secunde, atv-urile au rămas fără șeile din piele, fiind sfîșiate de ghearele animalului. Mai mult, tot pe filmare , se aude cum ursul pur și simplu încearcă să ridice unul din atv-uri, după care se face nevăzut în pădure. Înmărmurit de spaimă, proprietarul n-a schițat niciun gest, totul petrecîndu-se într-un minut.

Comercianții stau cu frica în suflet, în fiecare zi

Zona barajului Vidraru, în care se află peste 20 de comercianți. a devenit ținta predilectă a urșilor. Pentru că turiștii îi hrănesc, aceștia practic nu mai au nicio teamă de om. Toată vara, turiștii, dar și comercianții, au postat filmulețe în care urși, mai mari sau mai mici, sînt hrăniți. Ba, mai mult , un urs a luat tomberonul cu totul și a dispărut în pădure.

”Nici nu stii de unde apare…te trezești cu el în față… Mormăie, se ridică în două picioare, și atunci trebuie să fugi…Îl lași să-și ia ce o lua, și apoi pleacă… Am anunțat toate autoritățile, dar nimeni nu ia nicio măsură…E o delăsare totală”

Vlad Cîrstescu, proprietarul afacerii cu atv-uri , este în acel loc de cîțiva ani. Din cele 5 aparate, trei au fost aproape distruse. ”Ca anul ăsta , nu a fost niciodată… A venit ursul aproape în fiecare zi…Sîntem disperați”, ne-a spus acesta.

Cum distruge un urs masiv trei ATV-uri dintr-o parcare din zona Vidraru

În încercarea de a rezolva problema , în urmă cu o lună, acesta a alergat cu o mașină de teren chiar animalul care i-a distrus atv-urile. Nu numai că nu a rezolvat ecuația. S-a ales și cu un dosar penal, un turist filmînd scenele și dîndu-le la poliție, dar și cu răzbunare a animalului. De atunci, animalul a revenit zilnic și a încercat să-și ia revanșa. A reușit luni dimineața, cînd nimeni nu a mai putut interveni.

„Intervenim cum putem în acel moment”

Vlad spune că ursul nu mai este interesat de mîncare , ci doar de distrugeri. „Alți urși, pentru că i-am învățat pe toți, vin doar după mîncare… cu ăsta , e altă treabă…”
Echipajele de jandarmerie montană din zonă, spun că nu pot interveni chiar la fiecare pas. Mai mult, oamenii să fie precauți și să nu interfereze prea mult cu animalele

”Ne facem datoria și îi avertizăm pe turiști să nu ofere de mîncare animalelor sălbatice și nici să se apropie prea mult… Nu avem alte atribuțiuni…intervenim cum putem în acel moment…”, a declarat Flavius Tănase, purtător de cuvînt I.J.J.Argeș

Pagubele produse de urs se ridică la paroape 1000 de euro. Păgubitul spune că va cere acești bani primăriei Arefu, dar nu are nici cea mai mică speranță că îi va și recupera.

Urmăriți Impact.ro și pe