Protest cu sute de oameni în Argeș. Locuitorii sunt disperați din cauza urșilor, pe cine dau vina

Iancu Andreea, Cristi Ionică 19.09.2021, 20:17

Un protest inedit, cu sute de oameni, a avut loc în această după amiază, în comuna Rucăr din județul Argeș. Locuitorii din Rucăr, Dragoslavele și Câmpulung, sunt disperați din cauza urșilor și din acest motiv au decis să iasă în stradă, după ce autoritățile nu au luat nicio măsură împotriva urșilor. Numai în această vară, urșii au dat atacul în gospodăriile oamenilor de peste 50 de ori, ucigând oi, vaci, cai, găini și băgând în spital șapte oameni. Într-o singură noapte, în Câmpulung, sistemul RO ALERT  a fost folosit de autorități de cinci ori. Săptămâna trecută, în Rucăr, un cioban s-a filmat când a fugărit un urs care venise la stână. În zonă, sute de hectare de pădure au fost defrișate aproape la ras iar animalele, rămase fără adăpost și hrană, migrează în zonele populate. Un risc asumat. Dar, cu ce preț!?

Locuitorii din Argeș, protest cu sute de oameni, din cauza urșilor

Zeci de localnici au ieșit inițial în parcul din centrul comunei Rucăr, purtând cu ei pancarte pe care se putea citi ”Nu vrem un Yellowstone la Rucăr” sau ”Nu ne vindem terenurile străinilor”. Mesajul era direct către fundațiile care au cumpărat zeci de terenuri și le-au reîmpădurit, apoi le-au delimitat cu garduri electrificate. Ei cred că de vină sunt activiștii de mediu care protejează, în general, vânatul și, în special, vânatul mare.

Sunt bătrâni care s-au trezit cu ursul în bucătărie. Sunt neajutorați, suntem disperați, a spus o protestatară.

Marin Gheorghe, cioban de o viață, a recunoscut că își dorește o lege prin care să-și poată apăra proprietatea.

Domnule, proprietatea este inviolabilă…dacă intri peste mine, îți fac felul. Așa ar trebui să fie și cu urșii. Eu vin de la munte, din 15 mai n-am mai venit acasă, am stat la stână. Azi dimineață, m-am dus să mulg vacile și venea ursul. Dacă te vede cu o găleată în mână, vine la tine. Dorm în podul cu fân. În vara asta, mi-a mâncat găini, porci, mi-a rupt viței. Pe toți îi doare în spate.

Un alt localnic și-a exprimat și el revolta cu privire la această situație.

La Rucăr să vină o comisie de anchetă. S-au făcut cele mai mari nereguli.

Protest în Argeș din cauza urșilor
Oamenii au afișat pancarte, strigându-și nemulțumirea

Primarul de negăsit. Oamenii nemulțumiți nu au primit răspuns din partea autorităților

La un moment dat, jandarmii au numărat la protest aproximativ 400 de persoane. Copii din zonă spun că le e frică să mai iasă din casă și să meargă la școală. Este posibil ca acum, în apropierea iernii, atacurile urșilor să se înmulțească. De asemenea, oamenii dau vina pe autoritățile locale că nu anunță situația la Prefectură și că, în zonă, nu s-a făcut un recensământ al urșilor. Deocamdată, primarul din Rucăr nu a oferit vreun punct de vedere, fiind practic de negăsit.

Protestul fricii față de urs s-a terminat în jurul orelor 18:00, fără ca participanții să primească vreun semn de la autoritățile județene. Aceștia spun că, dacă vor fi ignorați în continuare, vor merge înt\i în fața Prefecturii și, mai apoi, la Guvern.