Cum au ”tăiat” chinezii trei metri din vârful Everest. Disputa care a cuprins trei țări

Cristian Cojocaru 11.12.2020, 17:38
Cum au ”tăiat” chinezii trei metri din vârful Everest. Disputa care a cuprins trei țări

Vârful Everest este cunoscut drept cel mai înalt punct de pe Pământ. Acesta măsoară teoretic 8.848 de metri potrivit indienilor și nepalezilor. Chinezii au ”tăiat” trei metri din vârful Everest pe baza unor analize mai amănunțite. Așadar, de unde diferența de trei metri?

Chinezii au ”tăiat” trei metri din Everest

În 1955, indienii spuneau că Vârful Everest are o înălțime de 8.848 de metri. Specialiștii din Nepal au confirmat spusele indienilor numai că, au apărut chinezii care au ”tăiat” din Everest trei metri. Astfel, acum există o divergență cu privire la numărul de metri pe care îi măsoară vârful Everest, între specialiștii din Nepal și cei din China.

Explicația chinezilor se regăsește în faptul că diferența de trei metri provine din stratul de zăpadă care se regăsește în vârf, deci el ar măsura 8.844,43 de metri, nicidecum atât cât s-a știut până în acest moment. Specialiștii celor două țări au analizat muntele și în viitor ei vor anunța adevărata înălțime a bine-cunoscutului vârf muntos.

Directorul general al Departamentului de Studii Nepaleze, Prakash Joshi a făcut public faptul că s-au efectuat măsurători împreună cu specialiștii chinezii într-un mod virtual, și urmează să stabilească adevărata înălțime. Chinezii iau în calcul și faptul că în urma seismului de 7,5 grade pe scara Richter din 2015, acesta a modificat înălțimea Everestului.

”Ceea ce vom anunța noi va fi înălțimea comun acceptată în întreaga lume”, au spus nepalezii, potrivit shtiu.ro.

Constantin Lăcătușu este primul român care, în anul 1995 cucerea Everestul
Constantin Lăcătușu este primul român care, în anul 1995 cucerea Everestul

Cel mai înalt sistem muntos de pe planetă

Priviți drept cel mai înalt sistem muntos de pe planetă, în Munții Himalaya se regăsește Vârful Everest, considerat ”acoperișul lumii”. Cucerirea Everestului reprezintă testul suprem pentru oricare alpinist din întreaga lume. Acesta a fost cucerit pentru prima dată în istorie de către Sir Edmund Hillary și Tenzing Norgay, în data de 29 mai 1953 la ora 11:30 dimineața.

Constantin Lăcătușu este primul român care, în anul 1995 cucerea același vârf. Acesta a reușit performanța fără a avea alături un șerpaș (locuitor al zonei folosit ca ghid) și o bună parte din expediție, nu a avut oxigen. Alpinistul nu s-a oprit aici astfel că a dorit să devină singurul român care a cucerit cele mai înalte vârfuri ale celor șapte continente, și anume: Elbrus-5.642 m, Kilimanjaro – 5.895 m, Everest – 8.848 m, Aconcagua – 6.962 m, McKinley 6.194 m, Puncak Jaya 4.884 m și Masivul Vinson 4.897 m.

Curiozități despre Everest

  • În aer se găsește doar 1/3 din oxigenul disponibil la nivelul mării la altitudinea de 8.000 de metri;
  • În încercarea de a cuceri faimosul vârf, aproximativ 200 de oameni au murit în expedițiile lor;
  • Cei care au decedat pe munte, au fost lăsați în urmă. Foarte puține cadavre au fost recuperate;
  • Potrivit unui studiu din 1994, Everestul se înalță cu aproximativ 4 mm anual datorită mișcării plăcilor tectonice;
  • Alpiniștii care au ajuns acolo, au lăsat în urmă aproximativ 50 de tone de gunoi, potrivit aceleiași surse.
Urmăriți Impact.ro și pe