Două baze militare aflate în Germania ar fi fost spionate de serviciile secrete ruse, Moscova fiind interesantă de instruirea soldaților ucraineni. Germania a fost scena mai multor cazuri de spionaj în ultimii ani pentru care o consideră responsabilă pe Rusia.
Serviciile ruse ar fi spionat pregătirea soldaților ucraineni pentru utilizarea noile arme în baze militare, inclusiv una americană, situate în Germania, notează săptămânalul german Der Spiegel, citat de Le Figaro.
Serviciul militar german de contrainformații MAD ar avea „indicii” cu privire la aceste operațiuni de spionaj, iar două centre ar fi făcut, în mod special, obiectul supravegherii. Este vorba de baza Idar-Oberstein (Renania-Palatinat) și cea din Grafenwohr (Bavaria), administrată de armata americană.
Contraspionajul german susține că ar fi vorba despre prezența vehiculelor în apropierea intrării în bazele militare. La Idar-Oberstein, armata germană antrena soldați ucraineni pentru a folosi obuzierul „Panzerhaubitze 2000”, în timp ce la Grafenwohr, forțele armate americane antrenau ucraineni pentru sistemele de artilerie occidentale.
Potrivit MAD, terenurile de antrenament au fost, de asemenea, survolate de mai multe ori de mici drone, iar serviciile germane mai suspectează că Rusia a încercat să spioneze telefoanele mobile ale ucrainenilor aflați în pregătire în Germania. MAD se teme că serviciile ruse încearcă să elimine oponenții care au fugit din Rusia pentru a se refugia în Germania, sau posibili dezertori din forțele de securitate.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Germania a fost scena mai multor cazuri de spionaj în ultimii ani pentru care o consideră vinovată pe Rusia. De asemenea, serviciile secrete ale Moscovei sunt suspectate că au comandat asasinarea unui opozant cecen de naţionalitate georgiană.
Ucraina a primit armament modern din Occident, fără de care armata Kievului nu ar fi putut să reziste în fața trupelor ruse, printre care obuziere, sisteme de lansatoare multiple de rachete (MLRS), tancuri, vehicule blindate și drone.
Pentru a ajuta Ucraina să continue războiul, SUA i-au oferit un pachet suplimentar de ajutor militar în valoare de aproximativ 3 miliarde de dolari, fiind cel mai mare de acest tip pe care America l-a dat Kievului de la începutul războiului. Banii vor fi folosiți pentru a antrena și echipa forțele ucrainene pentru a lupta în anii următori, precum și pentru a finanța contracte pentru drone, arme și alte echipamente.