SUA acordă ajutor militar suplimentar Ucrainei de 800 de milioane de dolari. Este vorba și de arme grele

Mihnea Tălău 14.04.2022, 09:45
SUA acordă ajutor militar suplimentar Ucrainei de 800 de milioane de dolari. Este vorba și de arme grele

Președintele american Joe Biden a anunțat miercuri o asistență militară suplimentară de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, extinzând domeniul de aplicare al sistemelor furnizate pentru a include artileria grea înaintea unui asalt rusesc mai amplu așteptat în estul Ucrainei.

Ce include pachetul trimis de SUA în Ucraina

Pachetul, care ridică ajutorul militar total de la invadarea de către forțele rusești în februarie la peste 2,5 miliarde de dolari, include sisteme de artilerie, proiectile de artilerie, transportoare blindate de personal și bărci de apărare de coastă fără pilot, a declarat Biden într-o declarație după o convorbire telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Biden a precizat că a aprobat, de asemenea, transferul unor elicoptere suplimentare, afirmând că echipamentele furnizate Ucrainei „au fost esențiale” în confruntarea cu invazia.

„Nu ne putem odihni acum. Așa cum l-am asigurat pe președintele Zelenskiy, poporul american va continua să fie alături de curajosul popor ucrainean în lupta sa pentru libertate”, a declarat Biden.

Noul pachet include 11 elicoptere Mi-17 care fuseseră alocate pentru Afganistan înainte ca guvernul susținut de SUA să se prăbușească anul trecut. De asemenea, include 18 obuziere de 155 mm, împreună cu 40.000 de cartușe de artilerie, radare de contra-artilerie, 200 de transportoare blindate pentru trupe și 300 de drone „Switchblade” suplimentare.

Victimele exploziei de la fabrica de armament din Babeni

Este pentru prima dată când obuzierele au fost furnizate Ucrainei de către Statele Unite.

„Timpul nu este prietenul nostru”

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că unele dintre sisteme, cum ar fi obuzierele și radarele, vor necesita o pregătire suplimentară pentru forțele ucrainene care nu sunt obișnuite să folosească echipamente militare americane.

„Suntem conștienți de ceas și știm că timpul nu este prietenul nostru”, a declarat Kirby când a fost întrebat despre viteza livrărilor.

Noul ajutor  va fi finanțat cu ajutorul Presidential Drawdown Authority, sau PDA, prin care președintele poate autoriza transferul de articole și servicii din stocurile americane fără aprobarea Congresului, ca răspuns la o situație de urgență.

Urmăriți Impact.ro și pe