Cum au afectat sancțiunile Occidentului economia Rusiei. Ce spune cel mai recent studiu

Beatrice Dumitru 29.07.2022, 09:56
Cum au afectat sancțiunile Occidentului economia Rusiei. Ce spune cel mai recent studiu

Occidentul și Uniunea Europeană au dictat mai multe sancțiuni fără precedent împotriva Rusiei ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei, pe 24 februarie. Deși Vladimir Putin susține că economia țării sale nu are de suferit din cauza acestor măsuri, un studiu recent pe această temă îl contrazice total pe liderul de la Kremlin.

Ce spune studiul

Cercetarea realizată de Universitatea Yale, despre care autorii spun că este „prima analiză cuprinzătoare” a economiei ruse, a constatat că de la începutul războiului din Ucraina, Moscova a primit o lovitură devastatoare în mai multe valori. Peste 1.000 de companii și-au redus operațiunile în Rusia sau au părăsit țara de la începutul războiului, în aproape fiecare industrie, de la modă la finanțe.

În acest context, economia Rusiei a fost „paralizată în mod catastrofal” de sancțiunile occidentale și de exodul în masă al companiilor internaționale, potrivit studiului, notează Euronews.

Cum au afectat sancțiunile Occidentului economia Rusiei. Ce spune cel mai recent studiu
EU a dictat șase pachete de sancțiuni împotriva Rusiei.

Rusia a pierdut companii reprezentând aproximativ 40% din PIB, inversând aproape toate cele trei decenii de investiții străine. Această situație a fost agravată de o fuga fără precedent a capitalului și a populație”, scriu cercetătorii de la Yale School of Management.

Exporturile Rusiei, afectate de sancțiuni

Studiul realizat de Yale a fost publicat pe 20 iulie și afirmă că sancțiunile internaționale au „deteriorat irevocabil” exporturile Rusiei și că importurile în țară „s-au prăbușit în mare măsură”. Acest lucru a dus la „lipsa bunurilor de larg consum” în interiorul țării și a determinat oprirea producției interne, care se bazează pe importuri în toate industriile.

În ciuda iluziilor lui Putin privind autosuficiența și substituirea importurilor, producția internă rusă a ajuns la un impas complet, fără a putea înlocui afacerile, produsele și talentele pierdute. Golirea bazei interne de inovație și producție a Rusiei a dus la creșterea prețurilor și la neliniștea consumatorilor”, scrie echipa Yale.

De asemenea, statutul Rusiei ca principal exportator de mărfuri a primit o lovitură, potrivit cercetătorilor.

Poziționarea strategică a Rusiei ca exportator de mărfuri s-a deteriorat irevocabil, deoarece acum se confruntă cu pierderea piețelor sale principale de altădată și se confruntă cu provocări în executarea unui „pivot către Asia” cu exporturi”, mai scriu ei.

Veniturile din energie reprezintă 60% din veniturile totale ale guvernului rus, ceea ce înseamnă că exporturile de mărfuri sunt mult mai importante pentru Rusia decât pentru restul lumii. Cei cinci autori ai studiului notează că descoperirile lor contestă afirmațiile tot mai mari conform cărora sancțiunile afectează Occidentul mai mult decât pe Moscova.

Pe măsură ce războiul din Ucraina intră în cea de-a cincea lună, a apărut o narațiune comună conform căreia unitatea lumii în lupta împotriva Rusiei s-a transformat într-un fel de război de uzură economică, care își asumă efectele în vest, având în vedere presupusa „reziliență” și chiar „prosperitate” a economiei ruse. Acest lucru este pur și simplu neadevărat”, mai arată cercetarea.

”Occidentul trebuie să rămână unit pentru a pune presiune pe Rusia”

După ce Occidentul a impus sancțiuni împotriva Rusiei în urma invaziei sale în Ucraina, în februarie, prețurile la energie și alimente au crescut în întreaga lume. Unii experți și politicieni din Occident și-au exprimat îngrijorarea cu privire la această consecință și au sugerat că sancțiunile nu afectează Rusia suficient pentru a justifica daunele pe care le provoacă celor care le aplică.

Chiar președintele Vladimir Putin a susținut că sancțiunile occidentale impuse Rusiei din cauza invaziei sale asupra Ucrainei vecine au eșuat.

Strategia atacului economic a eșuat și, în schimb, a dus la o deteriorare a economiei în Occident”, spunea liderul de la Kremlin în aprilie.

În studiul de 118 de pagini, autorii au susținut că Occidentul trebuie să rămână unit în strategia sa față de Rusia și să mențină presiunea sancțiunilor. La nivelul UE, au existat critici din ce în ce mai intense la adresa sancțiunilor, premierul Ungariei Viktor Orban cerând o nouă strategie.

Studiul mai spune că piețele financiare interne din Rusia, care reflectă atât condițiile economice actuale, cât și perspectivele viitoare pentru țară, sunt piețele cu cele mai proaste performanțe din întreaga lume în acest an.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...