Cum arăta și cine a prezentat primul Revelion din România. A fost o adevărată minune pentru țara noastră. VIDEO

Iancu Andreea 29.12.2021, 12:57
Cum arăta și cine a prezentat primul Revelion din România. A fost o adevărată minune pentru țara noastră. VIDEO

Mulți români trăiesc încă din amintirile vremurilor comuniste, când lucrurile erau complet diferite de cele de astăzi. Printre aspectele rememorate cu plăcere se regăsește și programul Televiziunii Române, singurul la care cetățenii aveau atunci acces. Cele mai apreciate materiale erau cele cu ocazia Anului Nou, astfel că primul Revelion difuzat în România a rămas în memoria acelora care au prins vremurile demult apuse. Puțini mai știu cine a prezentat prima emisiune de acest gen și cum arăta gazda.

Amintiri de la primul Revelion televizat din România. Cum arăta și cine a prezentat această emisiune

De mai bine de șase decenii, Televiziunea Română a reprezentat un mijloc de informare și relaxare pentru telespectatori. Iar programele TVR s-au remarcat în special în perioada sărbătorilor, chiar și în epoca comunistă. Deși astăzi multe televiziuni private au preluat inițiativa de a organiza un program destinat momentului trecerii dintre ani, primul Revelion televizat din România a fost difuzat la TVR. Doar o parte dintre românii care l-au vizionat atunci își mai amintesc cum arăta și cine a prezentat prima ediție de Anul Nou.

Totul a fost filmat într-un studio improvizat, din strada Moliere, acolo unde echipa TVR avea un singur car de reportaje, conform stiri.tvr.ro. Programul de Revelion a reprezentat o muncă titanică și cea mai mare încercare profesională pentru redactorii și realizatorii Televiziunii Române. Pregătirea pentru primul Revelion a debutat încă din luna ianuarie, astfel încât totul să fie pus la punct. Dincolo de decoruri, costume, prezentări și cadre, în 1957, românii o cunoșteau pe Cleo Stieber, prima crainică TVR, gazda primului Revelion televizat din România.

Cum arăta și cine a prezentat primul Revelion din România
Cleo Stieber, gazda primului Revelion televizat din țara noastră

Prima crainică TVR care a prezentat programul de Revelion

Spectacolul avea loc în direct de Anul Nou, astfel că artiștii și crainicii au fost nevoiți să facă numeroase repetiții. Transmisia nu a ajuns însă în toate casele românilor, ci doar în cele ale personalităților momentului, doar în București. Astfel, câteva sute de televizoare, importate din URSS, au transmis programul de Revelion. Cel care astăzi este considerat o emblemă a emisiunilor dedicate Anului Nou, Dan Negru, a rememorat prima ediția a Revelionului difuzat în România.

Vedeta de la Antena 1 a postat un mesaj pe contul său de Facebook, amintind de prima crainică TVR care a ajuns în casele românilor la trecerea dintre ani, în 1957. Dan Negru a menționat că și-a dorit să o aibă ca invitat într-un interviu pe cea care a marcat debutul programelor de Revelion în România, însă timpul a fost potrivnic. Astăzi, prin postarea sa, prezentatorul speră să îi aducă un omagiu doamnei care a marcat cu eleganță această direcție din televiziune.

Primul revelion televizat a fost prezentat în 1957 de Cleo Stieber, prima crainică a TVR.
64 de revelioane televizate a avut România. Eu am prezentat 22. Demult, am vrut să o invit pe doamna Cleo Stieber într-unul din Revelioanele mele dar n-am reușit să-i dau de urmă. Locuia în Köln acu’ niște ani. Acum e prea târziu. Amintirea numelui ei e singurul omagiu pe care i-l mai pot aduce azi, înaintea celui de-al 22-lea meu revelion din anul 2022…, a scris Dan Negru într-un mesaj postat pe Facebook.

https://www.youtube.com/watch?v=X3QRgLmX8ec

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...