Da, e adevărat. Indicatoarele rutiere care se vor modifca în funcție de trafic sau starea vremii sunt foarte aproape de a deveni realitate. Cum arată semnele de circulație inteligente. Care este țara în care le vom vedea pe șosele?
Cum arată semnele de circulație inteligente
Cum arată semnele de circulație inteligente. Cercetătorii polonezi de la AGH împreună cu cei de la Universitatea din Gdańsk lucrează la un sistem inteligent de semnalizare rutieră. Acest sistem este un revoluționar, care va detecta modificările din mediul înconjurător și se va adapta la trafic și vreme în timp real. Specialiștii spun că acesta reprezintă un pas important pentru transportul inteligent, care va spori gradul de siguranță pe străzi. Pe lângă adaptarea la condițiile meteo sau la cele de trafic, noile indicatoare vor putea de asemenea să comunice între ele printr-o rețea wireless și vor putea chiar să aibă acces la sistemul de frânare al vehiculului, precum în situații în care detectează un comportament neobișnuit al acestuia, precum derapaje sau distanțe mici între vehicule.
„Ne dorim indicatoare care se adaptează mediului – care se modifică în funcție de condițiile meteo, volumul traficului, vizibilitate, număr de intersecții sau localizare” declară Andrezj Dziech, coordonatorul proiectului din cadrul AGH, potrivit trans.info.
Dacă acest sistem va fi implementat va deveni primul de acest tip din Polonia și unul dintre puținele existente deja în lume. La nivel mondial, există deja sisteme smart traffic funcționale, dar nu sunt implementate, unul dintre motive fiind costurile foarte mari care presupun.
Cum arata semnele rutiere inteligente si la ce folosesc
Cum funcționează semnele de circulație inteligente
Cercetătorii construiesc indicatoare de autostradă inteligente pentru a urmări volumul traficului și a alerta șoferii în timp real cu privire la potențialele pericole, ca parte a unui proiect național numit INZNAK. Semnele măsoară, de asemenea, condițiile meteorologice și utilizează mai multe forme de radar, inclusiv senzori acustici vectoriali (AVS), utilizați în mod tradițional pentru aplicații subacvatice. AVS citesc undele sonore reflectate și calculează traficul pe o anumită porțiune de autostradă, care poate fi apoi transmisă șoferilor pentru a-i avertiza asupra aglomerației.
Semnalele rutiere inteligente vin, de asemenea, echipate cu radar Doppler încorporat, o tehnică de radar specializată bazată pe efectul Doppler. Radarul Doppler a fost folosit, de-a lungul drumurilor, pentru a citi cât de repede călătoresc mașinile și a le spune șoferilor să încetinească dacă depășesc limita de viteză. În indicatoarele rutiere inteligente, radarul Doppler măsoară viteza obiectelor, cum ar fi mașinile sau picăturile de ploaie care acoperă drumurile. Odată lansată, întreaga rețea de semne comunică prin intermediul tehnologiei vehicul-la-toate (V2X), o formă de Wi-Fi concepută pentru obiecte în mișcare rapidă, care permite smartphone-urilor și mașinilor cu Bluetooth să se poată conecta.
Semnalele rutiere inteligente vor fi dotate cu radar Doppler
Cine finanțează proiectul pentru semnele de circulație inteligente
Întregul proiect este finanțat de Centrul Național Polonez pentru Cercetare și Dezvoltare, agenția publică a țării pentru inovare științifică. Andrzej Czyzewski, principalul om de știință al proiectului, de la Universitatea de Tehnologie din Gdansk din Polonia, își descrie lucrările la cea de-a 179-a Reuniune a Societății Acustice din America, care se desfășoară în perioada 7-10 decembrie.
„Putem calibra un senzor vector acustic [AVS], astfel încât să poată fi folosit pentru a măsura volumul traficului pe autostradă și pentru a număra vehiculele analizând zgomotul pe care îl emit pe măsură ce trec. Când este implementat cu succes, dispozitivele dezvoltate de noi vor comunica între ele în tehnologia V2X și vor reacționa activ la situația traficului, sugerând șoferilor viteza adecvată situației. Această tehnologie a fost pregătită să fie lansată la începutul acestui an, dar pandemia a încetinit producția”, a spus Andrzej Czyzewski, potrivit celor de la Daily Mail.
Indicatoarele rutiere INZNAK ar comunica despre condițiile meteorologice, starea suprafeței drumului, volumul traficului, viteza medie a vehiculelor și evenimentele rutiere detectate, cum ar fi accidente sau aglomerații.