Pentru că temperaturile au scăzut, iar iarna s-a instalat pe bună dreptate în toată țara, șoferii au fost nevoiți să renunțe la anvelopele de vară și să treacă la cauciucuri de iarnă. Totuși, chiar dacă aceștia au acționat corect, polițiștii rutieri ar putea să îi amendeze. Care sunt condițiile din Codul rutier 2020 ce îi fac pasibili de amendă.
Șoferii s-au grăbit deja să intre în legalitate în privința pregătirii autoturismelor pentru sezonul rece. În ciuda faptului că nu sunt așteptate ninsori abundente, este nevoie ca mașinile să fie echipate cu cauciucuri de iarnă atunci când temperaturile scad. Conform Codului rutier, acestea devin obligatorii în situația în care drumurile publice sunt acoperite de zăpadă, gheață sau polei.
Totodată, pentru că anvelopele de iarnă sunt realizate dintr-un material special, acestea oferă o aderență mai bună atunci când temperaturile scad sub 7 grade Celsius, lucru evident în sezonul rece. Astfel, șoferii au un control adecvat asupra mașinii chiar și pe drumurile înzăpezite sau acoperite de gheață. De asemenea, și vehiculele care transportă marfă trebuie să fie echipate cu acest tip de cauciucuri de iarnă. În special cele cu o masă totală mai mare de 3,5 tone și acelea cu mai mult de nouă locuri, trebuie să aibă anvelope pentru sezonul rece pe roțile axei/axelor de tracțiune. Lanțurile sau alte echipamente antiderapante certificate ar trebui să se afle în toate portbagajele.
Totuși, nu doar temperatura și starea vremii influențează traficul. Calitatea cauciucurilor este și ea esențială pentru a putea deține controlul autovehiculului. De aceea, polițiștii rutieri verifică un alt aspect important la cauciucurile de iarnă. Aceștia pot aplica amenzi de până la 725 de lei pentru cei care circulă cu anvelope uzate.
Încă din fabrică, producătorii de anvelope marchează fiecare cauciuc cu un martor de uzură, astfel încât șoferii să știe când pragul limită este atins. Limita maximă de uzură este de 1,6 mm. Când vorbim despre siguranță, limita minimă de uzură la anvelopele de vară ar trebui să fie 2 mm, în timp ce pneurile de iarnă trebuie să aibă minim 4 mm grosime.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Cei care nu respectă aceste norme precizate în Codul rutier sunt pasibili de amendă. Polițiștii vor putea deci aplica o amendă de clasa a II-a, taxându-i pe șoferi cu 4-5 puncte. Astfel, aceștia ar putea scoate din buzunar până la 725 de lei. De asemenea, și certificatul de înmatriculare ar putea fi reținut.
Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă, potrivit Codului rutier.