Cum arată casa din București pictată de marele Luchian și scoasă la vânzare. O singură pictură costă 300.000 de euro

Daria Petrescu 05.06.2021, 09:55
Cum arată casa din București pictată de marele Luchian și scoasă la vânzare. O singură pictură costă 300.000 de euro

Una dintre cele mai importante și impunătoare case din Capitală a fost scoasă la vânzare. Imobilul se află pe strada Oțetari din București. Vila este construită în stil eclectic, cu elemente neo-românești. Puțini sunt însă, cei care știu că în această casă se află panouri și tavane pictate de Ștefan Luchian. Cum arată casa din București pictată de marele Luchian și scoasă la vânzare. O singură pictură costă 300.000 de euro

Cum arată casa din București pictată de marele Luchian și scoasă la vânzare

La începutul secolului 20, un boier, politician, bancher sau militar își face o casă impunătoare în București. Aceasta a fost construită cu cei mai mari arhitecți din România acelor timpuri. În ea se găseau tavane pictate și obiecte de mare preț. Mai târziu, comuniștii au naționalizat-o, au distrus-o, iar pe proprietar i-au trimis să locuiască la baie sau în închisoare.

Despre Casa Mathilda de lângă biserica Oțetari

Casa Mathilda se află lângă biserica Oțetari, este pictată de Gheorghe Tăttărescu și considerată o altă bijuterie arhitectonică. A fost restaurată în anii ’80 și este bine conservată.

Foto credit Alberto Grosescu, ARCEN.

“Este minunat Bucureștiul, sunt atâtea lucruri frumoase și nedescoperite în București. Imediat după Revoluție, și nu numai după Revoluție, după Naționalizarea din anii ’50, multe imobile au avut o soartă tragică.

Cum această casă a fost bătaia de joc a regimului comunist, așa au fost foarte multe care au avut de suferit. Pur și simplu, Valorile reale, Valoarea a fost întoarsă cu fundul în sus.

Ar trebui să fie păstrate aceste comori arhitectonice și culturale care au in ele identitatea orașului București”,  a spus Eduard Uzunov, “Regatta”, Leader of Romanian Real Estate Brands, potrivit b365.ro.

Cine a fost Mathilda

Numele ei este scris în mozaic, pentru totdeauna, pe pardoseala sufrageriei. Potrivit documentelor obținute de sursa menționată mai sus, spun că era verișoara pictorului Ștefan Luchian. În anul 1896, mama sa, Alessandrina Luchian îi oferă casa drept zestre.

Mathilda se mărită cu magistratul Ion Rădoi, Căsnicia nu durează însă și cei doi se desparte. Se spune că a divorțat tocmai pentru că-l iubea mai mult pe vărul sau, Luchian.

“Dispunerea interioară a spațiilor se află în concordanță cu profesia liberală a proprietarului, Ioan Rădoi. Rădoi avea un birou la parter, cu acces direct de la intrare, salonul și masa fiind retrase spre curte.

La subsol se aflau o sufragerie de vară, bucătăria, spălătoria, cămara, camera servitorilor, pivnițe de vin și de lemne” spune Oana Marinache în studiul “Casele Familiei Luchian și Arhitecților”

Obiectele de valoare din locuință- costă o avere

“Valoarea de vânzare a proprietății actuale, nici pe departe nu poate să fie comensurată, datorită valorii uriașe a picturii murale făcute de Luchian. Un tablou de Luchian a fost vândut cu 300.000 de euro, deci picturile din Casa Mathilda nu pot fi comensurate, aproape că nu au preț.

Marele pictor a fost ajutat la decorarea interioarelor de alte nume mari: Alexander Clavel, N. Vermont, Constantin Artachino și Al. Bogdan. Această Casă ar trebui să facă parte din patrimoniul cultural, face parte pentru că este monument istoric, dar ar trebui să fie pus mai mult accent pe patrimoniul cultural”, a spus  Eduard Uzunov.

Urmăriți Impact.ro și pe