Impact LIVE

Cum ar trebui să comunice politicienii români pentru a câștiga alegerile. „Trebuie să fii vecinul de vis-a-vis”. Episod genial cu Traian Băsescu

Andra Daoud 02.08.2022, 22:21
Cum ar trebui să comunice politicienii români pentru a câștiga alegerile. „Trebuie să fii vecinul de vis-a-vis”. Episod genial cu Traian Băsescu

Teodora Mețiu, specialist în comunicare, este invitata Laviniei Șandru în cea de-a 19-a ediție a emisiunii Impact LIVE. Emisiunea a început la ora 21:00 și se difuzează pe Facebook și pe YouTube. Gazda emisiunii și invitata ei au atins câteva subiecte extrem de interesante din sfera comunicării, inclusiv a comunicării politice. Lavinia Șandru și-a amintit chiar un episod cu Traian Băsescu, din prima cursă pentru președinție a acestuia.

Cheia succesului în comunicare politică pentru a câștiga alegerile

Teodora Mețiu are o vastă experiență în domeniul comunicării, inclusiv al comunicării politice și este invitata Laviniei Șandru în ediția de marți, 2 august, a emisiunii Impact LIVE. Cele două dezbat în platou subiecte din sfera comunicării, iar unul dintre punctele cele mai interesante ale discuției a atins zona comunicării politice.

Teodora Mețiu a dezvăluit care este secretul pentru ca un candidat să câștige alegerile: el trebuie să se poziționeze aproape de alegători, să fie, așa cum spune specialista în comunicare, precum „vecinul de vis-a-vis”:

„Din comunicarea politică trebuie să iasă un singur lucru în evidență: ce câștigă publicul, dacă el te votează? Despre asta e vorba, aici se duce lupta. De aceea, de cele mai multe ori, candidații vin cu programe de guvernare, cu promisiuni, pentru că ei știu că e nevoie de această regulă: să-i arăt publicului meu ce va câștiga. Problema noastră în România nu e că nu știm să inventăm câștiguri pentru public.

Problema e că doar promitem și în final nu îi mai dăm publicului câștigul despre care noi i-am tot povestit în campanie, i-am tot garantat și omul de bună-credință a crezut și a votat. Deci e vorba despre câștig aici. De asemenea, în comunicarea politică, simplitatea e necesară. Aici chiar ai nevoie să fii vecinul de vis-a-vis. N-ai cum să-i cunoști pe toți românii care te votează dacă ești președintele României, de exemplu, dar comunicarea asta simplă… mă duc la Băsescu, lui Băsescu i-a ieșit!”, a explicat Teodora Mețiu.

Lavinia Șandru a povestit un episod cu Traian Băsescu, din prima campanie pentru prezidențiale

Lavinia Șandru a făcut parte din echipa lui Traian Băsescu în prima campanie pentru prezidențiale a acestuia, cea din 2004. Băsescu intra în cursă cu Adrian Năstase, iar Lavinia Șandru a fost martora unui episod pe care îl ține minte și astăzi, la aproape 18 ani distanță.

„Exact, omul trebuie să te vadă că ești vecinul de vis-a-vis. Traian Băsescu așa era văzut. Eu mi-aduc aminte, eram în tabăra lui și cei care ne atacau – era campania prezidențială, era Adrian Năstase versus Traian Băsescu – și mi se spunea: ‘Da, măi, dar arată Băsescu al tău a președinte? Are el față de președinte? N-are!’

Și, la un moment dat, într-o discuție, pentru că Traian Băsescu îți permitea să îi spui ce auzi pe stradă, ce auzi la oameni, îl interesa… La un moment dat, la o discuție la o cafea, i-am zis. Eram mai mulți, venise acolo la noi, la organizația de tineret, a început să ne întrebe ce credem și i-am zis: ‘Uitați, domnule președinte, ce zice lumea: are Băsescu al tău față de președinte?’ Și el mi-a spus: ‘Dacă-ți mai zice lumea așa ceva, spune-i că poate n-are față de președinte, dar are obraz!’”, a povestit gazda emisiunii Impact LIVE.

Urmăriți Impact.ro și pe