Cum a ajuns Traian Băsescu președinte al României, de fapt. Detalii importante au ieşit abia acum la iveală

Stan Filon 16.07.2022, 16:47
Cum a ajuns Traian Băsescu președinte al României, de fapt. Detalii importante au ieşit abia acum la iveală

S-a aflat cum a ajuns de fapt Traian Băsescu președinte al României. Cu toții știm că Theodor Stolojan trebuia să se confrunte cu Adrian Năstase pentru președenția României. Cu puțin timp înainte de alegeri însă a avut loc o schimbare majoră. Traian Băsescu i-a luat locul lui Theodor Stolojan, spre surprinderea tuturor. Au fost scene lacrimogene, când Traian Băsescu a izbucnit în plâns și i s-a adresat colegului de partid cu apelativul „dragă Stolo”. Dar de ce s-a ajuns aici, vedeți în rândurile de mai jos.

Cum a ajuns Traian Băsescu președinte al României, de fapt

Cel care vine cu explicații legate de acea rocadă din anul 2004, la care nimeni nu se aștepta, este Varujan Vosganian, care a fost martor la multe momente importante pentru politica din România, de după anul 1989. A fost ministru, este economist, dar și scriitor, ceea ce îl face să vadă și să rețină cu alți ochii evenimentele pe care le trăiește.

Acesta a acordat un interviu lui Robert Turcescu și lui Dan Andronescu, în care a amintit și despre acel episod din 2004. Vosganian spune că Stolojan ajunsese la capătul puterilor și nu stătea bine deloc mental. Mai mult, se pare că nici nu prea îl interesa să ajungă președinte al României. În plus, Vosganian a povestit și despre un mic favor pe care i l-a făcut Traian Băsescu pentru fiica sa pe-atunci elevă în clasa a II-a.

Cum a ajuns Traian Basescu presedinte al Romaniei, de fapt
Cum a ajuns Traian Basescu presedinte al Romaniei, de fapt

„Mi-a aruncat pălăria către public”

„Am o relaţie foarte veche cu Băsescu. La un moment dat m-a întrebat ce vrea să facă pentru mine şi i-am zis aşa: Uite, fiica mea face campanie pentru câini, ca aceştia să nu fie omorâţi. Şi ea strânge semnături în favoare câinilor vagabonzi. Avea 8 ani pe atunci, era în clasa a II-a. Şi i-am zis ei că am vorbit cu domnul primar să nu se mai întâmple asta. Traian Băsescu a venit la Tribunal, iar la campania din 2004 mi-a aruncat pălăria către public, m-a chemat pe scenă, mi-a mulţumit. Eu îi ziceam mereu bancuri seara, când savuram un whiskey.

A fost o campanie dificilă, deşi a părut totul simplu. Eu eram la Satu Mare când s-a întâmplat cu Stolojan plângând. M-a sunat Raluca Ţurcan. Nu știam că se va întâmpla, dar știam că Stolojan era într-o stare de șubrezire nervoasă vădită. Primul semn a fost când a intrat cu toată puterea într-o vitrină, a dat cu capul, la un hotel, i-a sângerat fruntea. El deja nu mai era în apele lui de mai multă vreme. Ne temeam în legătură cu comportamentul lui”, a declarat Varujan Vosganian în emisiunea evz.ro. 

Stolojan conducea PNL cu mână de fier

Vosganian a povestit și cum era Theodor Stolojan ca lider. Chiar dacă de afară pare un timp înțelegător, iată că „dragă Stolo” conducea, de fapt, cu mână de fier partidul și nu avea nimic din aristocrația foștilor lideri liberali, precum Qintus sau Valeriu Stoica.

„Se purta cu noi ca un comandant de pluton cu soldații proaspăt încorporați sau cum se poartă un gestionar cu magazia pe care a luat-o în administrare și pe care o să o dea cu inventarul complet”, a mai spus Vosganian.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...