Cum ar putea ajunge Telekom România pe mâna Rusiei: cine stă cu ochii pe afacerile de la noi din țară

Alexandru Ioanid 08.07.2019, 17:19
Cum ar putea ajunge Telekom România pe mâna Rusiei: cine stă cu ochii pe afacerile de la noi din țară

Grecii de la OTE și germanii de la Deutsche se pregătesc să bată palma pentru vânzarea afacerilor Telekom România. La pândă stau și grupuri controversate din Rusia sau controlate de ruși. Cele care s-ar putea gândi mai puțin la business și mai mult la interesele geopolitice.

Informația că afacerile Telekom România sunt de vânzare a apărut undeva pe la sfârșitul lunii mai. Subsidiara din Românie e deținută de grecii de la OTE și germanii de la Deutsche.

Ei dețin pachetul majoritar de 54% din Telekom România, adică brandul sub care funcționează acum foştii operatori Romtelecom şi Cosmote România. Restul de 46% aparține statului român, care nu are niciun interes să vândă. Operațiunile locale ale Telekom România ar putea ajunge, însă, pe mâna unor grupuri controversate.

Fiind vorba despre o tranzacție între entități private, statul român nu are niciun cuvânt de spus.

Cine stă la pândă să cumpere Telekom România

Pe lista entităților care vor să pună mâna pe afacerile Telekom din România, atât cele mobile cât și cele fixe, se află Orange, Digi | RCS-RDS, un grup din Rusia și un altul bulgar, controlat de Spas Rusev, un controversat om de afaceri care are legături puternice cu Moscova și cu oligarhii ruși.

E lesne de înțeles de ce ar vrea Orange să cumpere afacerile din România are Telekom. Ar reuși să se extindă cu ofertele de servicii de telefonie mobilă și de comunicații fixe, adică internet fix și cablu TV. În special pe zona TV ar căuta să se extindă Orange, acolo unde are o cotă de piață insignifiantă în prezent.

La rândul ei, compania RCS&RDS e direct interesată mai ales de activele Telekom din zona operațiunilor de telefonie mobilă.  Până aici, toate bune. Sunt companii cu o prezență puternică în România și care au câștigat încrederea clienților.

Un al treilea nume interesat de preluarea Telekom România este, însă, ER-Telecom. Un grup aflat în top 10 operatori de telecomunicații din Rusia, parte a unui holding controlat de Andrei Kuziaev. Potrivit Forbes, el are o avere de miliarde de dolari.

Un alt grup care se înghesuie să depună o ofertă pentru foștii operatori Romtelecom și Cosmote este Vivacom. Este cel mai mare jucător telecom din Bulgaria și e controlat de Spas Rusev, un controversat om de afaceri bulgar, unul dintre cei mai bogați ai țării vecine.  Pe lângă Vivacom, el mai deţine și hotelurile Radisson Blu şi Hilton din Sofia.

Spas Rusev - proprietarul Vivacom
Spas Rusev – proprietarul Vivacom

De precizat că Spas Rusev face afaceri nu numai în țară, ci și în afara ei. Iar printre partenerii săi se numără personaje controversate, inclusiv oligarhi ruși. Locuiește în Londra din 1991, dar afacerile pe care le derulează cu finanţatori şi politicieni din Rusia şi Bulgaria sunt unele care pot fi puse sub semnul întrebării, după cum remarcă Adevărul.

Presa bulgară plusează și a relatat pe larg despre legătura pe care Spas Rusev ar avea-o cu membri ai unor rețele infracționale din Bulgaria. Printre ei se numără un bărbat condamnat pentru că a răpit un om de afaceri în 1994 şi care a devenit celebru după ce a supravieţuit unui atentat asupra sa în 2003.

E important, așadar, cine pune mâna pe afacerile Telekom din România. Asta pentru că și România se pregătește să treacă la tehnologia 5G, licitația fiind în pregătire la ANCOM.

Securizarea acestor servicii este extrem de importantă, iar americanii au spus clar că nu vor ca partenerii lor NATO, printre care se numără și România, să lucreze cu Huawei. Chinezii sunt de evitat din cauza tacticilor de spionaj.

Dar la fel sunt și rușii. 

Urmăriți Impact.ro și pe