Misteriosul caz al submarinului din Rusia, mistuit de un incendiu, care te duce cu gândul la Cernobîl

Alexandru Ioanid 04.07.2019, 14:10
Misteriosul caz al submarinului din Rusia, mistuit de un incendiu, care te duce cu gândul la Cernobîl

Un incendiu puternic a izbucnit la bordul unui submarin rus, luni, în apropiere de Marea Barents. 14 persoane aflate la bord au murit, dar Kremlinul refuză să ofere detalii despre această tragedie, chiar dacă au trecut câteva zile. E un caz clasic în care autoritățile ascund totul sub preș, un caz care aduce aminte de tragedia de la Cernobîl.

Incidentul s-a produs în zona Severomorsk, în apropiere de Marea Barents. Submarinul a fost cuprins de un incendiu puternic, iar 14 persoane au murit. E o tragedie națională, dar Moscova preferă să țină totul sub preș.

Se știu puține despre circumstanțele în care au izbucnit flăcările, iar autoritățile ruse nu par dispuse să elucideze misterul. Ministerul rus al Apărării s-a rezumat la a lăuda eforturile celor care au intervenit pentru stingerea flăcărilor. Nimic despre cauzele tragediei.

Presa internațională speculează motivele pentru care totul e ținut sub preș. Președintele Vladimir Putin a deschis calea speculațiilor după ce a admis, după trei zile de la izbucnirea tragediei, că la bordul submarinului se afla și un reactor nuclear.

Asocierile cu Cernobîl parcă nu mai par atât de forțate.

Rusia n-a învățat nimic după Cernobîl: ce s-a întâmplat cu submarinul rus

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, susține că membrii echipajului pot fi considerați eroi naționali pentru că s-au comportat exemplar în stingerea incendiului. Ambarcațiunea a fost salvată și s-a reușit salvarea mai multor persoane aflate la bord, chiar cu prețul „propriilor vieţi”, după cum se exprima oficialul de la Moscova.

14 persoane au murit, iar autoritățile din Rusia sunt datoare cu explicații. Explicații care nu vin.

Financial Times remarcă faptu că oficialii de la Kremlin refuză să spună „care este submarinul la bordul căruia s-a produs incendiul, care a fost cauza focului sau dacă era un submersibil cu propulsie nucleară. Menţinerea secretului a generat în presa rusă comparaţii cu alte incidente, inclusiv cu explozia produsă la bordul submarinului Kursk în anul 2000, incident soldat cu moartea celor 118 membri ai echipajului, sau cu accidentul produs la Centrala nucleară de la Cernobîl în 1986„.

Însuși Vladimir Putin recunoștea faptul că misiunea ambarcațiunii era una științifică, fără să ofere mai multe detalii. Presat să ofere informații inclusiv de comunitatea internațională, liderul de la Kremlin a spus, însă, că submarinul funcționa cu energie nucleară.

Președintele Rusiei i-a cerut ministrului Apărării să ofere garanții că reactorul nuclear nu a fost afectat. Răspunsul lasă loc de multe speculații și scenarii.

Rusia încearcă mușamalizarea incendiului de la bordul submarinului rus

Ministerul Apărării din Rusia confirmă existența unui reactor nuclear la bord, dar susține că acesta e în siguranță. În lipsa unei anchete internaționale, informația nu poate fi combătută.

„Reactorul nuclear de la bordul submarinului este complet izolat și în siguranță. Au fost luate toate măsurile necesare pentru protejarea reactorului, care funcționează în condiții normale”
Serghei Șoigu, ministrul Apărării din Rusia

Autoritățile ruse susțin că flăcările au cuprins compartimentul de acumulatori al submarinului. Incendiul nu s-ar fi extins, așadar, la zona în care se afla reactorul nuclear.

„Unitatea nucleară de pe submarin a fost complet izolată. Echipajul a luat măsurile necesare pentru a proteja unitatea, care funcționează în condiții normale. Acest lucru ne face să sperăm că submarinul va fi pus în funcțiune curând”
Serghei Șoigu, ministrul Apărării din Rusia

Urmăriți Impact.ro și pe