Chinezii de la Huawei, primiți cu brațele deschise în Rusia: ce contract au semnat în Moscova

Alexandru Ioanid 06.06.2019, 11:21
Chinezii de la Huawei, primiți cu brațele deschise în Rusia: ce contract au semnat în Moscova

Compania chineză Huawei este privită cu scepticism de țările occidentale, în frunte cu Statele Unite. Acuzați că spionează pentru Guvernul de la Beijing, chinezii au fost puși pe lista neagră de multe țări, inclusiv europene.

Multă vreme s-a crezut despre Huawei că este singura companie care poate pune cap la cap toate elementele de rețelistică pentru a aduce tehnologia 5G în toată lumea. Numai că Statele Unite au tras un semnal de alarmă și au început un război împotriva companiei chineze.

Din cauza îngrijorărilor legate de securitatea națională, mai multe țări, inclusiv europene, au anunțat că nu vor colabora cu Huawei pentru dezvoltarea tehnologiei 5G.

Respinși de Occident, chinezii de la Huawei s-au văzut nevoiți să se reorienteze pentru a se păstra pe linia de plutire. Iar rușii s-au declarat mai mult decât bucuroși să colaboreze cu ei.

Ce contract au semnat Huawei și autoritățile de la Moscova

Huawei a semnat o înțelegere cu firma telecom din Rusia, MTS, pentru dezvoltarea noii tehnologii 5G. Companiile vor lucra împreună pentru a dezvolta această tehnologie în următorul an, anunță BBC.

Cum era de așteptat, înțelegerea a fost parafată la nivel înalt. Contractul a fost semnat chiar la începutul vizitei de trei zile pe care președintele Chinei, Xi Jinping, o efectuează în Rusia.

Sursa foto: Getty Images

Chiar și așa, susțin specialiștii, e greu de crezut că Huawei își poate reveni doar cu contractul semnat cu rușii. Deocamdată, doar Statele Unite, Australia și Noua Zeelandă au anunțat oficial că nu vor lucra cu Huawei la dezvoltarea noii tehnologii 5G.

În Europa, nu există, încă, o părere unitară, dar multe țări au anunțat deja că Huawei este pe lista neagră și nu va fi acceptată la licitația pentru acordarea licențelor 5G.

Germania și Franța, spre exemplu, pilonii UE, încă analizează situația.

Urmăriți Impact.ro și pe