Cum ar fi ajuns substanța interzisă în corpul Simonei Halep. Ipoteza oferită de președintele FR Tenis

Anca Manolica 24.10.2022, 15:43
Cum ar fi ajuns substanța interzisă în corpul Simonei Halep. Ipoteza oferită de președintele FR Tenis

Tenismena numărul unu a României traversează o perioadă nefastă. Depistată pozitiv la o substanță interzisă în urma unui test anti-doping, Simona Halep a fost suspendată provizoriu din tenis de Agenția Internațională a Integrității în Tenis. Iată ce spune președintele Federației Române de Tenis, George Cosac.

Cum ar fi ajuns substanța interzisă în corpul Simonei Halep

Vestea potrivit căreia Simona Halep a fost pozitiv la o substanță interzisă a făcut înconjurul lumii. În urma unui test anti-doping, efectuat în timpul ultimului turneu de Grand Slam al anului, US Open, sportiva a fost depistată pozitiv, motiv pentru care Agenția Internațională a Integrității în Tenis a suspendat-o provizoriu.

Anunțul a fost făcut vineri de către AIIT, instituție care supraveghează anti-doping și alte probleme de integritate pentru acest sport. Aceștia au ajuns la concluzia că românca avea în sânge urme de Roxadustat, o substanță interzisă. La scurt timp, campioana noastră a postat și ea un mesaj pe rețelele sociale, în care anunța că a fost testată pozitiv la un control antidoping și spunea că va lupta cu toate puterile sale pentru a demonstra că nu a folosit substanța interzisă în mod conștient!

Ce spune președintele Federației Române de Tenis

Imediat după aflarea veștii, foarte multe voci au sărit în apărarea Simonei, spunând că aceasta nu s-ar fi dopat cu bună știință, fiind o sportivă pe care o caracterizează corectitudinea, respectul și fairplay-ul.

Simona Halep, suspendată provizoriu din tenis
Simona Halep, suspendată provizoriu din tenis

Președintele interimar al Federației Române de Tenis, George Cosac, a vorbit și el despre această situație delicată. Și el exclude varianta unui dopaj voluntar în cazul fostului număr 1 WTA.

„Departe de mine gândul că Simona ar putea face așa ceva, mai ales că a avut o carieră strălucită și bazată pe muncă. În perioada în care Simona a început ascensiunea și bătea toate vedetele care dominau tenisul mondial, era verificată cam de 20 de ori pe an.

Deci, puțin probabil ca cineva să gândească că la rangul ei ar putea să se dopeze. Ea întotdeauna a fost o sportivă care a jucat și a câștigat corect. Eu exclud varianta dopajului”, a spus George Cosac pentru Agerpres.

Așteaptă a doua probă a analizei

Oficialul FRT a transmis că până nu există o a doua probă federația pe care o conduce nu va putea lua o decizie în ceea ce privește suspendarea sportivei.

Totodată, George Cosac a făcut o comparație cu un alt caz celebru de dopaj, cel al campioanei la tir Laura Coman. Ea a fost depistată pozitiv la o substanță, care s-a dovedit mai apoi că se afla în corpul sportivei într-o cantitate mult prea mică pentru a putea fi considerat caz de dopaj.

„Acum trei patru ani, când eram președintele clubului Dinamo, la fel a căzut ca un trăsnet informația că Laura Coman, marea noastră campioană de la tir, că ar fi fost prinsă dopată undeva în America de Sud.

Și până la urmă au constatat că era vorba de mâncare, de ceea ce mâncase ea, un T-bone care era contaminat. Cantitatea era infimă, nu era o cantitate foarte mare care să influențeze performanță. Eu cred că și la Simona este ceva asemănător”, a mai spus George Cosac.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...