Cum afli imediat dacă o mașină second hand pe care vrei să o cumperi a avut accidente. E totul online

Nicu Stan 30.09.2021, 19:26
Cum afli imediat dacă o mașină second hand pe care vrei să o cumperi a avut accidente. E totul online

S-a aflat cum poți afla imediat dacă o mașină second hand pe care vrei să o cumperi a avut accidente. De-acum, Registrul Auto Român oferă date despre daunele vehiculelor înmatriculate în România. Informațiile pot fi utile românilor care vor să-și cumpere mașină veche.

Lovitură pentru samsarii de mașini. Oricine poate afla de acum dacă o mașină a suferit vreun accident

Registrul Auto Român pune la dispoziția celor interesați date despre autovehiculele vechui, repectiv despre daunele pe care acestea le-au suferit.

Astfel, în doar câteva minute, oricine este interesat poate afla informaţii despre majoritatea vehiculelor pentru care s-au înregistrat oficial, la societățile de asigurări, avarii produse pe teritoriul țării noastre.

Aflarea istoricului unei masini se face contracost
Aflarea istoricului unei masini se face contracost

Unde găsești istoricul unei mașini

Acest lucru este posibil prin intermediul aplicaţiei Istoric Vehicul, disponibilă pe site-ul oficial al instituţiei, www.rarom.ro.

De asemenea, la interogarea prin aplicaţia Istoric Vehicul, alături de informațiile oferite gratuit de RAR (de exemplu valoarea indicată de odometru) se precizează şi faptul că pentru acel vehicul există disponibil un istoric de daune, care este oferit contra cost. Tariful este de 35 de lei şi se achită online.

Ce trebuie să faci

Pentru a accesa aplicaţia, doritorii trebuie să introducă seria de caroserie/saşiu şi o adresă de e-mail valabilă.

În situaţia în care clientul doreşte să obțină istoricul de daune al autovehiculului, el acesta este îndrumat către zona de plată cu cardul, după care va primi prin e-mail Istoricul de daune al autoturismului respectiv.

Acesta conţine următoarele informaţii:

1. Zona de avarii, inclusiv poziţionarea acestora pe un vehicul – machetă;
2. Intervalul valorii devizului de reparaţie;
3. Intervalul indicaţiei odometrului la data întocmirii devizului;
4. Dacă a fost o daună majoră din punct de vedere economic;
5. Dacă au fost afectate principalele elemente de siguranţă sau din structura de rezistenţă.

RAR spijină cumpărătorii

Potrivit Registrului Auto român, toate informaţiile pe care le veţi introduce în sistemul informatic, pentru a afla datele care vă interesează, sunt protejate potrivit normelor GDPR.

”Aplicaţia reprezintă politica RAR de a sprijini cumpărătorul unui vehicul şi de a-l informa, pentru ca acesta să facă o achiziţie în cunoştinţă de cauză. Principalele beneficii pe care le-am identificat se referă la posibilitatea verificării în timp real a corectitudinii datelor cuprinse în documentele însoţitoare ale vehiculului, a valabilităţii ITP şi a succesiunii înregistrărilor valorilor odometrului, care ar trebui să fie sub forma unei creşteri continue. Orice punct de inflexiune ridică un semn de întrebare cu privire la posibila fraudare a kilometrajului real al unui autovehicul.

RAR va extinde domeniul informațiilor

În viitor, avem în vedere extinderea domeniului informaţiilor pe care le oferim, prin includerea şi a unor date referitoare la eventuale daune şi/sau reparaţii care interesează structura de rezistenţă a unui vehicul. Întrucât acestea sunt informaţii care nu ne aparţin, este posibil ca furnizarea lor să comporte anumite costuri”, infomează RAR.

Urmăriți Impact.ro și pe