Cum afli dacă ești asigurat fără să stai la coadă la ghișee

Ileana Mlădinoiu 03.10.2020, 18:09
Cum afli dacă ești asigurat fără să stai la coadă la ghișee

Iată cum afli dacă ești asigurat fără să stai la coadă la ghișee. Se știe de multă vreme că, pentru a obține un aviz, o ștampilă, un număr de înregistrare a unui act de la orice instituție din țară, trebuie să te înarmezi cu bani, calm și să te aștepți la mult timp pierdut pe la ghișee.  Acolo unde poți avea “norocul” să te izbești de vreun functionar plătit din contribuțiile tale la stat, de unul tâfnos, plictisit, doldora de înjurături lăuntrice la adresa ta și a cozii la care ai avut onoarea să stai. Dacă îti merge bine și repede, ești mai fericit decât ai fi câștigat la 6/49. Dacă nu, ramâne cum a fost stabilit din regimul apus al lui ‘89.

Felul în care afli dacă ești asigurat fără să stai la coadă la ghișeu

Mai grav era că atunci când trebuia să vă internați în spital, aveați nevoie de mai multe documente: recomandarea medicală, dovada calității de asigurat prin: carnet sau adeverința de asigurat pentru persoanele care au calitatea de asigurat fără plata contribuției eliberat de Casa Asigurărilor de Sănătate.

Veștile sunt bune acum, pentru că s-a făcut încă un pas înainte în dauna arhicunoscutului birocratism românesc, nemaifiind nevoie să faceți cunoștință cu acele cozi de la ghișee și mulți nervi risipiți. Astfel, Ordinul nr.1549/2018 al Preşedintelui CNAS  privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calităţii de asigurat, prevede:

ART. 9
Modalitatea electronică de verificare a calităţii de asigurat se face prin introducerea de către furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale a codului numeric personal sau a codului de identificare din sistemul de asigurări sociale de sănătate al persoanei care necesită servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale în câmpul „CNP”/”CIS” din aplicaţia instalată pe site-ul CNAS la adresa http:www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html.

Romanii petrec prea mult timp la coada la ghiseu

Această verificare se poate face de către orice persoană care vrea să știe dacă are calitatea de asigurat. I se răspunde automat că este asigurat sau că nu este asigurat. Tot așa se poate afla când a fost înscris la medicul de familie și dacă are card de sănătate emis. Așadar, pentru a afla dacă sunteţi asigurat accesați site-ul cnas.ro. Este de menționat faptul că după ce o persoană nu mai este asigurată, timp de trei luni beneficiează de servicii medicale, iar verificările făcute în sistemul electronic vor da tot verdictul ASIGURAT.  După accesarea aplicației, se introduce CNP-ul, apoi vi se generează un CID, care reprezintă Codul de Identificare al asiguraților din PIAS (Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate).

Rolul CID-ului este de a identifica persoana asigurată.  Este o măsură menită să vină în sprijinul asiguraților care nu mai trebuie să facă un drum la casa de asigurări pentru a cere adeverința de asigurat, atâta vreme cât există un instrument la îndemâna tuturor furnizorilor de servicii medicale pentru a verifica dacă  cel care solicită serviciul este asigurat sau nu, spun reprezentanții Caselor de Asigurări de Sănătate.

Urmăriți Impact.ro și pe