Cum a protestat Ilie Năstase împotriva rasismului în stilul Black Lives Matter. Pentru cine și-a dat cu cremă de ghete pe față

06 07. 2020, 17:59

Ilie Năstase a avut de-a lungul timpului multe derapaje, fie că au fost în strânsă legătură cu sportul, fie că au fost evenimente din viața personală. A fost acuzat chiar și de rasism, dar în anii 70, pe când era jucător în activitate, a făcut un gest pentru care a rămas în istoria tenisului.

Cum a protestat Ilie Năstase împotriva rasismului. Pentru cine și-a dat cu cremă de ghete pe față

Ilie Năstase a lăsat asistența fără grai cu un gest pe care l-a făcut la un turneu de tenis din anii 70. Primul lider mondial din istoria ATP a făcut la un moemnt dat echipă cu un fost adversar, care l-a și învins de altfel într-o finală de Cupa Davis. În cadrul unui turneu de dublu, Ilie Năstase l-a avut partener la dublu pe americanul Arthur Ashe, un jucător de culoare ce reușise să se impună în lumea sportului alb. Turneul instaurase regula că jucătorii la dublu trebuie să arate la fel, echipamentul purtat trebuind să fie identic. Iar de atunci datează una dintre farsele lui Ilie Năstase.

Tenismenul român a uimit publicul când a apărut pe teren cu faţa vopsită în negru cu cremă de ghete. A fost, probabil, felul lui de a-şi arăta solidaritatea cu americanul împotriva discriminării rasiale.

Cine a fost Arthur Ashe

Născut pe 10 iulie 1943, Arthur Ashe și-a trecut în palmares trei titluri de Grand Slam: US Open (1968), Australian Open (1970) și Wimbledon (1975).

La turneul de la Wimbledon, Arthur Ashe îl învingea în finală pe compatriotul său Jimmy Connors, devenind primul jucător de culoare care a câștigat vreodată aici. De asemenea, a fost primul afro-american selecționat în echipa de Cupa Davis a SUA, care a câştigat finala împotriva României în 1969. Atunci i-a învins şi pe Năstase şi pe Ţiriac în trei, respectiv patru seturi.

„Arthur Ashe era un tip încăpățânat. Juca fiecare minge ca și când ar fi fost ultima, cu lovituri deseori riscante dar tot timpul curajoase.
Și așa cum era în teren era și în viața personală. Și atât pe teren cât și în afara lui era un militant neobosit împotriva discriminării rasiale.”

În 1996, la trei ani de la moartea sa, pe Monument Avenue a fost ridicat un moment dedicat triplului câștigător de Grand Slam. Statuia tenismenului Arthur Ashe, din orașul său natal Richmond, a fost vandalizată pe 17 iunie, un bărbat scriind cu spray cu vopsea albă literele „WLM” și expresia „White lives matter” pe soclu.