Cum a murit Sfântul Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos

Cazacu Alexandru 06.01.2023, 13:30
Cum a murit Sfântul Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul în fiecare an, la data de 7 ianuarie. Conform scrierilor bisericești Sf. Ioan s-a născut doar cu șase luni de zile înaintea Mântuitorului. Află în continuare cine a fost și cum a murit Sfântul Ioan Botezătorul și multe alte detalii interesante din viața acestuia.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan a venit pe lume în cetatea Orini. Tatăl său era un preot pe nume Zaharia, iar mama lui, Elisabeta, era descendentă a seminției lui Aaron. După cum spuneam, nașterea sa a avut loc cu doar șase luni înainte de nașterea lui Iisus Hristos.

Se spune că, în timp ce Zaharia ținea o slujbă la templu, Arhanghelul Gavriil i-a dat de veste fiul său se va naște. Zaharia nu a dat crezare celor vestite de îngerul Domnului, așa că a rămas mut până i-a pus nume fiului său.

După cum se arată în Sfânta Scriptură, Sfântul Ioan Botezătorul a săltat în pântecele mamei sale, atunci când aceasta o întâlnește pe Sfânta Fecioară Maria. Maica Domnului îl purta în pântece pe Mântuitor, potrivit crestinortodox.ro.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul, cel mai important proroc

La scurt timp după nașterea sa, Ioan a rămas orfan, fiind îngrijit de o rudă. Pe când avea vârsta de 10 ani, Sfântul Ioan Botezătorul pleacă în pustie. Se spune că a stat într-o peșteră de prin sudul Ierusalimului mai bine de 20 de ani, în cea mai aspră asceză, până când a primit poruncă să înceapă să predice. Și uite așa a ajuns pe malul Iordanului, unde începe să predice și să pregătească calea lui Mesia.

Se crede că Sf. Ioan Botezătorul a început să predice în cel de-al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu. La vremea respectivă, Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii. Menirea lui nu a fost doar de a pregăti poporul pentru venirea Mântuitorului, ci și de a-L descoperi pe Domnul și a-L face cunoscut lui Israel. De obicei, mesajul pe care îl transmitea era: „Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!”.

Deși nu a scris nimic, avea un dar deosebit de a vorbi, iar vocea lui îi cutremura pe toți. Se spune că mii de omeni din toată Iudeea veneau să îi asculte învățăturile și își mărturiseau păcatele. Apoi, Sfântul Ioan îi boteza în apele râului Iordan.

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul
Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul

Însemnătatea duhovnicească a hranei și îmbrăcămintei Sf. Ioan Botezătorul

Conform Evangheliei după Marcu, Sfântul Ioan Botezătorul era îmbrăcat într-o haină din păr de cămilă, încins cu o curea de piele. Tot aceeași sursă menționează faptul că se hrănea cu un fel de fructe care creșteau în pustie și miere sălbatică.

Ei bine, cămila poate simboliza curăția, dar și necurăția. Mai precis, în Vechiul Testament, cămila putea fi privită ca un animal curat, având în vedere faptul că era rumegător. Cu toate acestea, având în vedere că avea copita despicată, cămila putea fi considerată și necurată.

Animalul curat simbolizează poporul ales, iar necurăția prefigura popoarele păgâne. Așadar, faptul că Sfântul Ioan Botezătorul purta haina din păr de cămilă, semnifică chemarea la credință atât a evreilor, cât și a păgânilor. În schimb, prin încingerea cu cureaua din pielea unui animal mort, înseamnă uciderea patimilor.

Cum a murit Sfântul Ioan Botezătorul

Din scrierile bisericești aflăm că, la un ospăț dat cu prilejul zilei sale de naștere, Irod a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. La vremea respectivă, Sf. Ioan era întemnițat în castelul lui Irod.

Sfântul Ioan Botezătorul îl mustrase pe Irod pentru traiul său nelegiuit cu soția fratelui său, Irodiada. Aceasta din urmă, cuprinsă de ură, a sfătuit-o pe fiica sa, Salomeea, să îi ceară lui Irod capul Sf. Ioan.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...