Cum a interzis Elena Ceaușescu un celebru artist român. ”Nicule, tu auzi ce zice ăsta?”

Ana Anitoiu 16.08.2021, 14:51
Cum a interzis Elena Ceaușescu un celebru artist român. ”Nicule, tu auzi ce zice ăsta?”

Elena Ceaușescu a interzis activitatea unui celebru artist român. Tovarășa n-a fost deloc încântată de el, după ce a încăput pe mâna unui turnător, în ciuda faptului că până atunci avea o bună reputație. Soția dictatorului s-a scandalizat când a auzit ce a recitat și ce a cântat.

Cum a fentat artistul român autoritățile

În anii comunismului, tinerii care doreau să fie admiși la studii universitare trebuiau să aibă dosare impecabile. Ceea ce pentru artistul român ar fi fost imposibil, în 1962, în contextul în care tatăl său era la închisoare.

Totuși, el și mama lui nu s-au dat bătuți și au fentat sistemul. Tudor Gheorghe a fost admis la facultate cu un dosar în care scria că nu are tată, pentru că bărbatul și-a abandonat familia și a dispărut. Mama sa fusese învățată de un avocat să divorțeze formal. Era singura șansă a artistului.

Cum a interzis Elena Ceausescu un celebru artist roman
Tudor Gheorghe

Cum a ajuns artistul român să fie interzis de Elena Ceaușescu

Apoi, Tudor Gheorghe și-a început cariera și avea o reputație curată. Era cel care cânta melodia ”Acolo este țara mea”, cu versuri ce sunt o adevărată declarație de dragoste pentru România, pe acea vreme Republica Socialistă România. Însă, la un moment dat, în 1986, activitatea lui a fost interzisă brusc. La urechile Elenei Ceaușescu ajunsese ceva inadmisibil.

Momentul decisiv a avut loc în timpul unui spectacol cu Ansamblul C.C. UTC. organizat la Polivalentă. Un turnător de la Comitetul Central a fost prezent în sală, a înregistrat și i-a dus Elenei Ceaușescu o casetă scandaloasă. Atât a trebuit.

”M-a pus dracu’ și-am spus o poezie a lui Dinescu, «Avalanșa». Apoi am cântat un colind. Pfaaa!, în ’86 colind, nu era bine! Și am mai spus o poemă a lui Sorescu, «Femeia». «Ce știe femeia? Ea să ţină de coada cârpătorului, să stea ciucită la vatră, să şteargă sticla de lampă și să lase politica!».

Și-am și cântat aia: «Fir-ați ale dracu’ oltence / Iarna grea, muierea rea/ Vacilor n-am ce le da / Să dau țâța dupe mână / Ca iarba prin coasă». Frumusețea de pe lume, din punctul de vedere al cântecului popular. Al liricii populare.

Dar un binevoitor a înregistrat și a dus caseta la Tovarășă, la Cabinetul 2. Și asta zis: «Nicule, tu vezi ce zice ăsta?!». El o fi zis: «Lasă-l, fă, că el cântă cu Acolo este țara mea». «Fir-ar ăsta al dracu’, să nu-l mai văd!». Și nu m-au mai văzut…”, a povestit Tudor Gheorghe, potrivit gsp.ro.

Care a fost primul spectacol ce i-a fost interzis

Totuși, acesta n-a fost singurul moment ”scandalos” din cariera lui Tudor Gheorghe, în anii comunismului. Îndrăgitul artist a mai avut o ”alunecare”, atunci când a vrut să recite poezia necunoscută a lui Ion Luca Caragiale.

”Au venit și-au spus: «Asta în niciun caz!». Bine, era și îngrozitor. Era o poezie necunoscută, greu de suportat. Pentru că ăsta spunea așa: «Trec astăzi neștiut prin lume/ Dar trainic las în viitor/ Un semn, o glorie, un nume/ Acestui imbecil popor». Nu merge nici azi, dar după ’89 am reluat spectacolul. Mie mi-au fost interzise două spectacole”, a mai spus Tudor Gheorghe.

Urmăriți Impact.ro și pe