Cum a devenit cartea lui Codin Maticiuc despre viaţa lui Nuţu Cămătaru un bestseller în România. Secretul din spatele succesului

Ioana Bucur 08.12.2021, 11:33
Cum a devenit cartea lui Codin Maticiuc despre viaţa lui Nuţu Cămătaru un bestseller în România. Secretul din spatele succesului

Aventurile și iubirile celui mai cunoscut interlop din țara noastră a devenit un adevărat fenomen, la doar câteva ore de la lansare. Contestată de mulți, numită „o mizerie”, cartea lui Codin Maticiuc despre viaţa lui Nuţu Cămătaru a devenit un bestseller în România. Autorul a explicat care este secretul din spatele succesului uriaș.

Ce crede Codin Maticiuc despre succesul cărții despre viaţa lui Nuţu Cămătaru

Au trecut aproape două săptămâni de la lansarea „Dresor de lei și de fraieri: Viața lui Nuțu Cămătaru”, scrisă de Codin Maticiuc. Invitat la podcastul lui Gojira, Maticiuc a vorbit despre succesul cărții, dar și despre valul uriaș de ură și critici ce a pornit în mediul online.

Primul tiraj s-a vândut cu 15.000 de exemplare în doar 48 de ore, cifre la care autori cunoscuți ajung într-un an întreg.

„Am avut foarte mult hate în online de la oamenii care declarau că nu au citit cartea și despre care spun că ar fi o mizerie. Nu vorbeau despre demers, că puteau să-mi conteste demersul, de genul „băi, nu ai voie să scrii despre infractori”.

Așa aș fi înțeles, dar au fost oameni care au contestat cartea ca și cum ar fi fost prost scrisă, chiar dacă nu au citit-o. Cică citiseră câteva fraze pe Internet. Au fost, într-adevăr, câteva propoziții pe care le-am lansat ca să creeze curiozitate publicului”, a explicat autorul cărții.

Cum a devenit cartea lui Codin Maticiuc despre viaţa lui Nuţu Cămătaru un bestseller în România
Cartea scrisă de Codin Maticiuc despre viața lui Nuțu Cămătaru

Oamenii au fost convinși că Nuțu Cămătaru a cumpărat toate exemplarele

Totuși, cum se explică succesul uriaș al cărții despre Nuțu Cămătaru? Codin Maticiuc este convins că motivul este legat de faptul că a ales un personaj controversat, considerat un infractor, ceea ce a reușit să stârnească curiozitatea oamenilor, iar asta ar fi, de fapt, rețeta perfectă a succesului.

Din cel de-al doilea tiraj, ce a avut nu mai puțin de 30.000 de exemplare, s-au vândut deja 14.000.

„Au fost oameni care au spus că nu se poate așa mult, ba că mint sau mai spusese cineva că nimeni, de fapt, nu a cumpărat-o, ci doar Nuțu Cămătaru le-a luat pe toate”, a mai continuat el la podcast.

Timp de cinci ani, Codin Maticiuc a fost lângă Nuțu Cămătaru. L-a însoțit la nunți, la botezuri, cumetrii, confruntări între clanuri mafiote. L-a vizitat în închisoare, i-a cunoscut bine și familia. Despre toate acestea a scris în cartea „Viața lui Nuțu Cămătaru. Dresor de lei și de fraieri”.

„Aceasta este cartea mea. O carte la care am lucrat în ultimii 5 ani de zile. Am realizat că este un subiect prin 2014 când, aflându-ma la Miami, pe prima pagină a ziarului Miami Herald era Nuțu Camataru. Abia în 2017 am găsit o cunoștință comună care m-a dus la Nuțu.

Am reușit să-l conving să mă lase să îi aflu povestea. 5 ani de zile am stat pe lângă el de la nunti și petreceri până la închisori. Am fost cu el să-și viziteze fiul, aflat în pușcărie pe atunci, l-am însoțit la Curtea Supremă unde a fost și condamnat. L-am vizitat la Jilava, penitenciarul din Ploiești și la cel din Găești. Am văzut și condițiile generale din penitenciare dar și cele speciale pentru clanuri și îndeosebi pentru „Inamicul Public Numărul Unu””, a spus Maticiuc, înainte de lansarea cărții.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...