EXCLUSIV

Cum a afectat inflația prețurile vacanțelor? Manager: „Știm că avem creșteri la tot ceea ce înseamnă energie și, automat, hotelurile ne-au mărit costurile de cazare”

Gabriela del Pupo 21.11.2022, 19:18
Cum a afectat inflația prețurile vacanțelor? Manager: „Știm că avem creșteri la tot ceea ce înseamnă energie și, automat, hotelurile ne-au mărit costurile de cazare”

Facturile din această iarnă ar putea să îi determine pe mulți români să umble la fondurile pe care le au rezervate pentru vacanțele de anul viitor. Cele mai mici prețuri sunt în afara sezonului, dar din păcate cursele charter nu se preconizează a fi la fel de ieftine anul viitor ca în anii trecuți. Dacă în pandemie locațiile exotice au fost cele mai căutate datorită lipsei de restricții, acum prețurile sunt altele, cererea fiind mult mai mare. Mai toate hotelurile trebuie să facă acum față și crizei facturilor ceea ce înseamnă și costuri mai mari pentru o vacanță.

Care ar fi soluțiile pentru a ne asigura o vacanță la prețuri convenabile, și la ce creșteri de prețuri ne putem aștepta, ne spune reprezentantul unei agenții de turism care, în ciuda perioadei de criză, investește în continuare în extindere. Cosmin Vasile, reprezentantul unei agenții de turism, spune pentru Impact.ro că prețul carburanților a influențat mult piața și că din cauza facturilor și ofertele pentru agenții din partea hotelierilor sunt mai mari ca preț.

„Pe perioada de piețe de Crăciun se merge pe Budapesta, Viena, Praga, Dresda”

Cel mai bun sfat este profitarea de ofertele de early booking pentru a evita o eventuală creștere de preț în plin sezon. Contractele cu agențiile de turism sunt făcute cu un an înainte și sumele nu pot fi modificate nici de hotelieri și nici de companiile aeriene.

„De 1 decembrie sunt undeva la 5 zile libere, și aceasta este o mini vacanță de care au profitat românii. Pe perioada de piețe de Crăciun se merge pe Budapesta, Viena, Praga, Dresda și mai puțin perioada de Revelion. A fost o vânzare foarte bună pe acea perioadă, pe circuitele acestea, de 5-6 zile.

Doar la carburanți s-a dublat prețul, dacă e să vorbim de România, pe Europa Centrală și de Vest este mai mult de 2 euro și jumătate, până la urmă toate sunt într-un oarecare lanț. Știm că avem creșteri la tot ceea ce înseamnă energie și automat și hotelurile ne-au mărit costurile de cazare. Pentru 2023 avem o creștere undeva între 10 și 20%, depinde de destinație.

Avem o creștere în Turcia, Austria, Germania, Cehia, pe de altă parte unele țări încă nu au crescut prețurile. În România, în Maramureș, zona Transilvaniei  au crescut prețurile în această perioadă.”, a declarat Cosmin Vasile pentru Impact.ro.

Acesta a precizat însă pentru anul viitor se așteaptă la o creștere de procent al numărului de turiști cu până la 20%.

Numărul turiștilor, în creștere în august

Agențiile de turism investesc în continuare în infrastructură

Chiar dacă pandemia a însemnat închiderea multor afaceri pentru antreprenorii din HORECA cei care au investit în această perioadă văd rezultatele acum, după un an în care turiștii români și-au luat revanșa în ceea ce privește vacanțele. Planurile nu au coincis cu pandemia dar cei care au rezistat sunt mulțumiți de perspectiva de anul acesta și consideră că vor trece cu bine și de criza economică preconizată.

„Înnoirea parcului auto a început din 2019, luăm în calcul faptul că o comandă de autocar sau autobuz înainte de pandemie trebuia făcută înainte cu un an. Între timp durează chiar mai mult din momentul comenzii până la livrare. Nu am renunțat chiar dacă am fi avut posibilitatea, ideea de sedii noi tot atunci a apărut. Targetul este un sediu nou în fiecare an. În 2022 a fost Sibiu, mai deschidem unul în București.

Mai avem câteva orașe la care ne-am mai gândit.”, spune managerul.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...