Culisele negocierilor Rusia-Ucraina. Mesajele ascunse de la întâlnirea dintre Lavrov şi Kuleba, descifrate de un expert român

Cătălina Burghelea 11.03.2022, 06:46
Culisele negocierilor Rusia-Ucraina. Mesajele ascunse de la întâlnirea dintre Lavrov şi Kuleba, descifrate de un expert român

Discuțiile de pace între Serghei Lavrov și Dmytro Kubela nu au condus la niciun progres între miniștrii de externe din Rusia și Ucraina.
Cei doi s-au întâlnit joi, 10 martie, la Antalya, Turcia, pentru primul set de discuții la nivel înalt, de la invadarea Ucrainei. Vorbind după încheierea întâlnirii, Kubela a spus că cererile formulate de omologul său rus sunt echivalente cu predarea.

Rusia și Ucraina, la masa negocierilor

„Vreau să repet că Ucraina nu s-a predat, nu se predă și nu se va preda”, a subliniat ministrul ucrainean de externe, adăugând că este dispus să continue discuțiile cu Rusia.

În schimb, Serghei Lavrov a rămas ferm și a asigurat că singurul mod în care acest conflict s-ar putea încheia ar fi ca Ucraina să se dezarmeze și să ia o poziție neutră pe scena mondială. Moscova va aștepta acum o decizie de la Kiev, a precizat ministrul rus de externe.

Lavrov a lovit și puterile occidentale, acuzându-le că alimentează conflictul prin furnizarea de arme Ucrainei. Acesta a subliniat că „operațiunea specială” a Rusiei decurgea conform planului.

Negocieri de pace între cele două țări rivale

Rusia „ar ieși din criză cu o psihologie și conștiință mai bune și cu sancțiuni occidentale”, a adăugat Lavrov. „Vă asigur că vom face față și vom face totul pentru a nu ne baza niciodată pe Occident, în niciun domeniu al vieții noastre”, a conchis oficialul rus.

Discuțiile de joi au venit la o zi după bombardarea unui spital de copii din Mariupol, din sud-estul orașului, care a dus la moartea unui copil. Această acțiune a fost condamnată la nivel internațional și etichetată drept crimă de război de către oficialii ucraineni.

Mesajele ascunse de la întâlnirea dintre Serghei Lavrov şi Dmytro Kuleba

Interesant este că prima negociere directă între miniştrii de externe din Rusia şi Ucraina, de la invazia rusă din 24 februarie, a lăsat să transpară mai mult decât s-a comunicat oficial. Un expert român în comunicare publică a dezvăluit mesajele ascunse de la întâlnirea celor doi reprezentanți ai Rusiei și Ucrainei.

Potrivit specialistului Aurelian Ciocan, un prim aspect care a captat atenția a fost masa negocierilor.

„Din păcate vorbim despre distanţare”, a explicat expertul român la Antena 3. „Dacă la negocierile din Belarus putem vorbi de apropiere, în Antalya putem vedea mese aşezate în forma literei U, cu o distanţă foarte mare. Distanţarea se vede, de altfel, atât pe chipurile delegaţilor din Rusia căt şi pe cele ale delagaţilor din Ucraina”, a continuat Aurelian Ciocan.

Un expert român dă cărțile pe față

Puțină lume a observat tensiunea dintre Dmitro Kuleba și Serghei Lavro. Specialistul în comunicare publică a remarcat că ministrul ucrainean de externe l-a privit pe oficialul rus „direct în faţă”, în timp ce omul lui Vladimir Putin „i-a evitat privirea, făcându-şi de lucru”.

„Se vede o deschidere mai mare a delegaţiei ucrainene, în special ministrul de externe, care are o privire mai relaxată, nu este atât de încordat ca omologul său rus”, a completat expertul român.

Cum s-a dat de gol omul lui Putin

Un alt aspect important îl vizează pe Serghei Lavrov. Ministrul rus de externe s-a uitat „foarte mult în jos, la fel face şi în timpul conferinţei de presă. Asta denotă suspiciune şi lipsă de încredere în interlocutor, o opinie deja formată. Mai mult de jumătate din conferinţa de presă, care a avut în jur de 40 de minute, ministrul rus de Externe a stat cu capul în jos, în foile pe care le are la el”, a explicat Aurelian Ciocan.
Până acum, discuțiile de pace la nivel inferior din Belarus nu au adus o schimbare semnificativă. Deși Rusia a fost de acord să creeze coridoare umanitare pentru evacuarea populației, Kievul a acuzat Moscova că a încălcat pactul.
Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...