O problemă cu care par să se confrunte o parte dintre români, dincolo de cea generată de pandemie, este existența cuiburilor de berze, care în zona Olteniei deranjează locuitorii. Pentru că păsările urmează să sosească în țară abia în zilele următoare, un cuib de barză a fost deja mutat după ce un vecin a reclamat că pasărea face zgomot și mizerie.
Un stâlp din localitatea Balș, județul Olt a reprezentat până ieri cuibul unei berze, păsările obișnuind să se refugieze în astfel de locuri pentru a-și construi casa. Problema a apărut în momentul în care cuibul de barză ar fi deranjat-o pe proprietara unei locuințe pe terenul căreia se afla amplasat cuibul, astfel că aceasta a solicitat mutarea lui. Acțiunea a fost însă supravegheată de către autorități, fiind nevoie de un ordin al ministrului Mediului în acest sens. Totuși, chiar dacă unii locuitori sunt adesea deranjați de berze, un vecin a cerut ca acel cuib de barză să fie mutat în fața gospodăriei sale.
Pentru ca operațiunea să se desfășoare perfect, aceasta a fost realizată de către personal tehnic de specialitate, la fel cum este menționat și în ordinul de ministru. De asemenea, întreaga acțiune a fost supravegheată de un reprezentant al Agenției pentru Protecția Mediului Olt. Deși pare o chestiune simplă în teorie, în practică mutarea unui cuib de barză necesită autorizație de mediu pentru relocarea și capturarea berzei.
Prin derogare de la prevederile art. 33Alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2011, cu modificările și completările ulterioare, se aprobă relocarea unui cuib de barză (Ciconia ciconia) din localitatea Balș, județul Olt, în vecinătatea locului unde se află actualul cuib, pe o platformă artificială construită de RENEL Olt, se arată în ordinul Ordinul nr. 500/2021 pentru aprobarea relocării unui cuib de barză (Ciconia ciconia) de pe raza localității Balș.
Specialiștii în ornitologie susțin că mutarea unui cuib de barză ar putea afecta pasărea, care poate să nu accepte noua casă. De vreme ce berzele încă nu au revenit în România, rămâne de văzut dacă cea a cărui cuib a fost mutat va primi bine relocarea forțată.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Ele, de obicei, își construiesc alt cuib dacă nu îl găsesc pe al lor. Păstrează aria, pentru că ele se întorc în zona în care s-au născut, dar foarte rar se așază în cuibul mutat. Dacă totuși vin acolo, îl îmbunătățesc pe acela, a declarat Mirela Ridichie, ornitolog.
De altfel, subiectul berzelor a devenit unul de interes în România, după ce din anul 2017 a fost lansată aplicația „Uite barza!”. Aceasta propunea utilizatorilor de smartphone-uri, care au contribuit voluntar în ultimii ani la numărarea berzelor albe din România, să înregistreze berzele albe sosite la cuib.
Anul acesta începem un proiect de colectare a informațiilor legate de momentul sosirii la cuib a berzelor albe, pe care le vom corela cu informații legate de temperatură, precipitații și numărul de pui din fiecare cuib. Analiza legăturii dintre data ocupării cuibului și succesul reproductiv ne va ajuta să înțelegem dacă sau cum pot modificările climatice să afecteze populația de berze albe, declara Valentin Marin, coordonatorul proiectului, în urmă cu un an.
Societatea Ornitologică Română (SOR) este responsabilă de debutul acestui proiect de numărare a berzelor albe încă din 2017, cu sprijinul companiilor Enel din România, dat fiind faptul că păsările își construiesc adesea cuibul pe stâlpii de energie electrică. De l-a lansarea aplicației, aceasta s-a bucurat de peste 9.000 de utilizatori, iar în iulie 2019 a fost pe primul loc în categoria Călătorii și aplicații locale din Google play.