EXCLUSIV

Cucerirea vârfului lumii (Broad Peak – 8050 m) se putea termina urât pentru alpinistul Geo Badea. Prin ce aventuri a trecut

Daniela Alexandru 30.08.2022, 16:26
Cucerirea vârfului lumii (Broad Peak – 8050 m) se putea termina urât pentru alpinistul Geo Badea. Prin ce aventuri a trecut

Să urci pe cel mai înalt munte din lume nu este o provocare pe care mulți ar accepta-o. „Grandioși la modul superlativ”, așa numește Geo Badea munții Himalaya pe care i-a cucerit cu dificultate și, la un moment dat, chiar cu riscul vieții. Târgovișteanul povestește pentru Impact.ro cum a fost aventura sa în munții Himalaya.

Cine este Geo Badea?

Profesor de geografie, Geo Badea este, în timpul liber, alpinist și practică alergare montană, schi de tură și salvare montană.

Copilărind la Pietroșița, comuna situată la poalele Bucegilor, singura opțiune de petrecere a timpului liber era la munte. Până în 1990, practicam turismul ocazional, iar începând din 1992, m-am apucat de alpinism în cadrul Clubului de Turism Chindia Târgoviște”, povestește Geo Badea pentru Impact.ro.

Ideea de a cucerii vârful Broad Peak (8050m) din Munții Himalaya i-a venit la propunerea unor prieteni. Sergiu Băran, Daniel Toader și Alex Grigorescu, însă din cei trei numai ultimul a fost partenerul său de drum, ceilalți doi nu au mai putut participa din motive personale.

Geo Badea nu este la primul vârf de anvergură, el cucerind mai multe vârfuri importante, însă orice vârf al munților Himalaya este o provocare, pe care nu mulți au curajul sau posibilitățile de a o accepta.

Himalaya este visul oricărui montaniard, însă din considerente financiare, în primul rând, mulți nu reușesc să își atingă visul.”

Cucerirea vârfului a fost o împlinire sufletească și mai puțin un sentiment de reușită.

La atingerea vârfului senzația este de împlinire sufletească, nu de reușită. Fiind singur, entuziasmul nu prea a avut loc. Știam ca retragerea este cheia succesului. Nu exista conștiința muntelui urcat, decât atunci când ajungi jos, la baza lui.

Ce probleme a întâmpinat alpinistul? A fost la un pas să-și piardă viața

Ca orice aventură, și cea a lui Geo Badea se putea termina urât. La coborârea după Broad Peak, colțarul i s-a prins într-o sfoară mai veche. Numai norocul, ajutorul altor colegi alpiniști și puterea psihică au făcut ca Geo Badea să se întoarcă acasă teafăr.

Cauza a fost tehnică, unul din colțari s-a încurcat într-o sfoară mai veche, iar eu încercând să ies din aceasta încurcătură, complicat de gestionat la 7700m, m-am ales cu o durere de spate, ce m-a ținut câteva ore, peste noapte, la aproape 7500m. După ce am reușit să scot colțarul, m-am mai târât 200 m până într-o zonă care mi s a părut mai sigură.

Greu, mai ales fără lanterna, fără apa și resurse alimentare pe terminate. Dar am rezistat. Norocul meu a fost vremea bună, dar și camarazii de expediție care m-au ajutat la coborâre și cărora le mulțumesc, precizând ca același lucru l-as fi făcut și eu pentru oricare dintre ei. Viața în munții înalți este foarte aspră și trebuie să ai tărie fizică și mai ales psihică să poți rezista.”

Urmăriți Impact.ro și pe