A atins vârful lumii, dar era să își piardă viața. Cum a cucerit alpinistul Geo Badea Broad Peak (8050 m) din Munții Himalaya

Daniela Alexandru 01.08.2022, 09:50
A atins vârful lumii, dar era să își piardă viața. Cum a cucerit alpinistul Geo Badea Broad Peak (8050 m) din Munții Himalaya

Geo Badea, alpinist și salvamontist la Salvamont Dâmbovița este târgovișteanul care a atins unul dintre cele mai înalte vârfuri de munte din lume. Ca orice expediție de acest gen, și aceasta a fost plină de riscuri, iar viața experimentatului alpinist a fost în pericol de moarte.

„Era foarte slăbit, deshidratat”

Plecat în 13 iunie spre cei mai înalți munți ai lumii, Geo Badea nu a știut că își va risca viața, la propriu, atunci când va încerca să cucerească unul dintre vârfurile Munților Himalaya, care depășește 8000 de metri. Expediția era programată să dureze 40 de zile având în vedere aclimatizarea dificilă și vremea capricioasă de pe munte.

Alpinistul a updatat situația în care s-a aflat la fiecare pas, pe pagina sa de Facebook, și astfel s-a putut afla situația sa. Astfel, Geo Badea s-a aflat în pericol de moarte după ce a atins vârful Broad Peak (8050 m), la coborâre având mari probleme. Numai ajutorul unui alt alpinist, care de altfel a și oprit misiunea sa, a făcut ca Aventura lui Geo Badea să nu se transforme într-o tragedie.

Târgovișteanul a fost găsit în stare critică

Târgovișteanul a fost găsit, în stare critică, de un alpinist din Azerbaidjan, Israfil Ashurli. Acesta a declarat, pentru Știrile Pro Tv, că alpinistul român „era foarte slăbit, deshidratat. A petrecut toată noaptea pe munte. A spus că nu avea mâncare, nu a băut apă, a spus că ar vrea să bea ceva. A primit oxigen, ceai fierbinte, apă fierbinte, mâncare, de toate.

Din fericire, aventura alpinistului târgoviștean s-a încheiat cu bine, iar Geo Badea va avea ce povesti la întoarcerea în țară.

După sacrificii trecute cu bine, am reușit  să ating ce mi-am propus. A fost o ascensiune superbă, dar care a avut și emoții pe coborâre. Munții mari se „cuceresc” mai greu. Mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături în această perioadă și revenim cu detalii în curând!”, a transmis alpinistul pe pagina sa de Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe