VIDEO

Cu gândul la Ucraina. Pink Floyd a lansat prima melodie nouă în aproape 30 de ani. Piesa a devenit virală

Cătălina Burghelea 08.04.2022, 13:57
Cu gândul la Ucraina. Pink Floyd a lansat prima melodie nouă în aproape 30 de ani. Piesa a devenit virală

Trupa rock britanică Pink Floyd a lansat prima sa melodie nouă în aproape trei decenii, pentru a sprijini Ucraina. Ineditul acestui demers este implicarea unui cântăreț ucrainean care a părăsit un turneu internațional ca să lupte pentru țara sa, dar a fost rănit. Piesa s-a viralizat rapid, devenind imnul neoficial al rezistenței ucrainene.

Pink Floyd s-a reunit pentru Ucraina

„Hey Hey Rise Up” (trad. rom. – „Hei, hei, ridică-te și bucură-te”) îi prezintă pe membrii Pink Floyd – David Gilmour și Nick Mason -, alături de vocea cântărețului ucrainean Andriy Khlyvniuk al trupei BoomBox. Cântecul îl arată pe solist interpretând o melodie patriotică dintr-un clip pe care l-a înregistrat în fața Catedralei Sf. Sofia din Kiev și l-a postat pe rețelele sociale. Gilmour, care a cântat cu BoomBox la Londra în 2015, a spus că videoclipul a fost „un moment puternic care m-a făcut să vreau să-l adaug în muzică”.

Formația rock a lansat prima melodie nouă în aproape 30 de ani

După invazia rusă a Ucrainei, Andriy Khlyvniuk a întrerupt un tur muzical în Statele Unite ale Americii pentru a se întoarce în Ucraina și a se alătura unei unități de apărare teritorială. Membrul trupei Pink Floyd a declarat că a vorbit cu artistul ucrainean, care se recupera într-un spital în timp ce scria cântecul.

„I-am cântat un pic din melodie prin telefon și mi-a dat acceptul. Amândoi sperăm să facem ceva împreună în viitor”, a mărturisit Khlyvnyuk.

Cum a apărut cântecul

David Gilmour a spus că are o noră ucraineană și nepoți și că simte „furia și frustrarea” invaziei Ucrainei de către Rusia.

„Vrem să ne exprimăm sprijinul pentru Ucraina și, în acest fel, să arătăm că cea mai mare parte a lumii consideră că este total greșit ca o superputere să invadeze o țară independentă democratică precum Ucraina”, a explicat membrul trupei rock faimoase.

Pink Floyd a spus că toate încasările din piesa „Hey Hey Rise Up”, care îl prezintă pe Khlyvniuk cântând o melodie de protest pentru Primul Război Mondial, vor merge către Fondul de ajutor umanitar al Ucrainei.

Trupa britanică, fondată la Londra la mijlocul anilor ’60, este cel mai bine cunoscută pentru albumele sale influente din anii 1970, inclusiv „The Dark Side Of The Moon”, „Wish You Were Here” și „The Wall”.

Andriy Khlyvniuk
Andriy Khlyvniuk

Ultimul album înregistrat a fost în 1994

Fondatorul grupului, Roger Waters, a plecat din trupă în 1985, iar membrii rămași ai Pink Floyd au înregistrat ultima dată împreună pentru albumul din 1994, intitulat „The Division Bell”. După ce claviaturistul Richard Wright a murit în 2008, David Gilmour era sceptic că Pink Floyd va cânta din nou împreună.

Cine este Andriy Khlyvniuk

Când a început războiul în Ucraina, cântărețul Andriy Khlyvniuk și-a scurtat turneul din SUA, s-a întors acasă și a luat armele pentru a-și apăra patria. Câteva zile mai târziu, membrul formației Boombox a postat pe Instagram un clip care îl arăta îmbrăcat în haine militare, o șapcă de baseball a lui New York Yankees și o pușcă interpretând „The Red Viburnum In The Meadow”, un cântec de protest ucrainean scris în timpul Primului Război Mondial.

„Puțină motivație din partea liderului grupului „Boombox” Andriy Khlyvnyuk”, a scris tânărul în mediul online.

Piesa „Hey Hey Rise Up” conține 90 de secunde din solo-ul lui David Gilmour și bateristul Nick Mason. Titlul face referire la ultima linie a cântecului de protest: „Hei, hei, ridică-te și bucură-te”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...