Cu ce va fi înlocuită ninsoarea în următorii ani. Oamenii de știință fac un anunț îngrijorător

Cătălina Burghelea 01.12.2021, 12:29
Cu ce va fi înlocuită ninsoarea în următorii ani. Oamenii de știință fac un anunț îngrijorător

Ninsoarea va fi înlocuită de ploaie, în următorii ani. Anunțul îngrijorător a fost făcut de oamenii de știință și vizează Antarctica. Aici, peste câteva decenii, s-ar putea să nu mai ningă deloc!

Ploaie în loc de ninsoare

Pentru prima oară de când se fac măsurători, precipitații sub formă de ploaie au căzut pe vârfurile glaciare ale Groenlandei, și nu zăpadă, așa cum era de obicei. A plouat în luna august, după ce în emisfera nordică au fost temperaturi de vară mai calde decât în mod normal. Un nou studiu arată că precipitațiile sub formă de ploaie ar putea deveni o normalitate în doar patru sau cinci decenii.

Ce se va întâmpla în următorii ani

Antarctica este de așteptat să nu mai aibă ninsoare între 2060 și 2070, marcând o tranziție majoră în tiparele sale de precipitații, pe măsură ce încălzirea globală crește temperaturile în regiune, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Communications, citat de CNN.

Noua modelare a climei arată că tranziția ar putea avea loc mai devreme decât au preconizat anterior experții. Michelle McCrystall, autorul principal al studiului și cercetător climatic la Universitatea Manitoba din Winnipeg, a declarat, pentru CNN, că modelele anterioare sugerau că acest lucru se va întâmpla între 2090 și 2100.

„Odată cu noul set de modele s-a demonstrat că precipitațiile sub formă de ninsoare ar putea dispărea între 2060 și 2070, așa că există un salt de 20 de ani”, a spus specialista.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Specialiștii au făcut un anunț îngrijorător

Studiul notează că precipitațiile sunt determinate în mare parte de pierderea gheții marine. Mai multă apă și temperaturi mai calde ale aerului înseamnă mai multă evaporare, ceea ce generează atmosfera pentru o zonă mai umedă. Cercetătorii dezvăluie că acest fenomen are potențialul de a destabiliza calota glaciară din Groenlanda, declanșând o creștere globală a nivelului mărilor și oceanelor.

„Lucrurile care se întâmplă în Antarctica nu rămân în mod specific acolo”, a spus McCrystall.

„Faptul că ar putea exista o creștere a emisiilor din dezghețul permafrostului sau o creștere a nivelului mării la nivel global este o problemă globală și are nevoie de un răspuns global”, a continuat aceasta.

Toată atenția către Groenlanda

În luna august, Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) al ONU a publicat raportul său autorizat, care a concluzionat că planeta se apropie rapid de pragul de 1,5 grade Celsius peste temperaturile preindustriale. Pentru ca planeta să nu aibă de suferit de pe urma încălzirii globale, temperatura ar trebui să rămână sub acest prag. Dar autorii studiului au spus că tranziția de la zăpadă la ploaie va avea loc probabil în unele părți ale Antarcticii, în special în Groenlanda, chiar dacă încălzirea este limitată la 1,5 grade.

„Dacă am rămâne la 1,5 grade, Antarctica ar putea rămâne cu zăpadă până la sfârșitul secolului, dar unele părți probabil vor continua să facă tranziția, iar unele dintre ele sunt deja în acest proces”, a explicat Michelle McCrystall.

Schimbările climatice își pun amprenta tot mai mult

Deși oamenii de știință care nu sunt implicați în studiu au fost de acord în mod covârșitor că zona trece printr-o schimbare rapidă pe fondul crizei climatice, unii și-au exprimat prudența cu privire la rezultatele studiului și au subliniat necesitatea mai multor observații și cercetări.

„Toate acestea indică necesitatea unor observații de înaltă calitate ale precipitațiilor pentru regiuni precum Antarctica și dezvoltarea unei noi clase de modele climatice de înaltă rezoluție, cu estimări mai realiste ale variabilității naturale la scară regională”, a declarat Tim Palmer, fizician al climei la Universitatea din Oxford.

„Împreună, acestea ne vor oferi mai multă încredere în impactul emisiilor de carbon asupra precipitațiilor în locuri precum Groenlanda. Avem nevoie urgentă de ele”, a mai spus expertul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...