Topul celor mai friguroase locuri din lume. O temperatură de -73 de grade nu prinde podiumul

Ana Anitoiu, Adrian Dumitru 13.11.2021, 21:17
Topul celor mai friguroase locuri din lume. O temperatură de -73 de grade nu prinde podiumul

Topul celor mai friguroase locuri din lume este înspăimântător pentru persoanele care detestă iarna. O temperatură de -73 de grade Celsius ce a fost înregistrată într-unul dintre acestea nici măcar nu prinde podiumul.

Topul celor mai friguroase locuri din lume. Unele sunt locuite

Pe locul 10 în topul celor mai friguroase locuri din lume se află așezarea Prospect Creek, Alaska, Statele Unite ale Americii. Acum pustie, aceasta a fost construită pentru muncitorii care au lucrat la finalul anilor ’70 la sistemul de conducte Trans-Alaska Pipeline. În ianuarie 1971, acolo a fost înregistrată temperatura de -62,1 grade Celsius.

Cel de-al nouălea loc în clasament este ocupat de satul Snag din teritoriul canadian Yukon. Acesta a fost utilizat pentru piste de aterizare de urgență, în cel de-Al Doilea Război Mondial, iar mai târziu ca stație meteo. Cea mai mică temperatură înregistrată în acest loc a fost de -62,8 grade Celsius.

Mai sus în topul celor mai friguroase locuri din lume se situează orașul Yakutsk din Siberia, Rusia, aflat pe un strat de permafrost, unde localnicii susțin că la -40 de grade Celsius ”e frig, dar nu foarte frig”. Cea mai mică temperatură de acolo a fost de -64,4 grade Celsius.

Pe locul șapte în top este stația de cercetare North Ice din Groenlanda ce a fost înființată în timpul expediției britanice în anii ’50. În anul 1954, acolo au fost înregistrate -66,1 grade Celsius.

Topul celor mai friguroase locuri din lume. O temperatura de -73 de grade nu prinde podiumul
Imagine dinAntarctica

Cel mai rece loc din lume locuit permanent

Locul al șaselea în clasament îi revine celui mai rece loc din lume ce este locuit în permanență: localitatea Oymyakon din Siberia, Rusia, ce are o populație de sub 500 de oameni. Cea mai scăzută temperatură de acolo, de -67,7 grade Celsius, a fost înregistrată în anul 1933.

Pe următoarea poziție în top se află stația meteo Klinck din Groenlanda, ce deține recordul pentru cel mai friguros loc din Cercul Arctic. În anul 1991, acolo s-au înregistrat -69,6 grade Celsius.

Pe locul patru în topul celor mai friguroase locuri din lume se află Denali din Alaska, cunoscut anterior drept muntele McKinley. Acesta este cel mai înalt vârf din America de Nord, cu peste 6.000 de metri peste nivelul mării. În perioada 1950 – 1969, s-au înregistrat acolo -73 de grade Celsius.

Topul celor mai friguroase locuri din lume. Cum arată podiumul

Locul al treilea pe podiumul celor mai friguroase locuri din lume este ocupat de stația Amundsen din Antarctica, aflată la Polul Sud. Construită în anul 1956, aceasta primește lumina Soarelui doar șase luni pe an. Cea mai mică temperatură din acest loc, de -89,8 grade Celsius, a fost înregistrată în iunie 1982.

Cel de-al doilea loc pe podium îi aparține stației Vostok din Antarctica, unde a fost consemnată o temperatură de -89,2 grade Celsius, în iulie 1983. Această stație a fost creată în 1957 de Uniunea Sovietică.

Pe primul loc în topul celor mai friguroase locuri de pe Pământ se află platoul estic din Antarctica, unde s-au înregistrat -94 grade Celsius, în perioada 2004 – 2016. Acesta este cel mai friguros loc din lume. Vezi AICI care este cel mai fierbinte loc din lume!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...