Cu ce se stropesc răsadurile de ardei pentru o recoltă bogată? Schemă de tratament

Emanuela Pană 27.10.2023, 12:08
Cu ce se stropesc răsadurile de ardei pentru o recoltă bogată? Schemă de tratament

Ardeiul este o plantă destul de capricioasă, astfel că în condiții nefavorabile de detenție poate fi afectat de diverse boli, cele mai frecvente la ardei fiind fuzarioza sau ofilirea vasculară – produse de o ciupercă numită fusarium oxysporum – de unde și denumirea bolii. Bolile și dăunătorii ardeiului dau deseori bătăi de cap celor ce cultivă legume, fapt pentru care îți vom dezvălui în acest material cele mai eficiente tratamente pentru ardei și în ce fenofaze ar trebui să le aplici. Așadar, află în continuare cu ce se stropesc răsadurile de ardei.

Schemă de tratament. Când și cu ce stropești răsadurile de ardei

Bolile la ardei pot apărea în orice stadiu de creștere a plantei, împărțindu-se în două categorii: infecțioase și neinfecțioase. Vorbim atât despre răsadurile de ardei, cât și despre plantele adulte.

Efectuarea tratamentelor la timp, în funcție de fenofază, pentru ardeiul cultivat în grădină și câmp (gras, gogoșar, capia) va aduce beneficii mari și sigure pentru fermieri. Neefectuarea la timp a tratamentelor sau chiar lipsa stropirilor la cultura de ardei va conduce la compromiterea plantelor și, implicit, a recoltei, scurtând cu mult perioada de viață a acestora.

Este important de știut că primul tratament se aplică în faza de răsad, iar pentru acarieni, muscă minieră și trips, ardeiul are nevoie de o stropire cu Vertimec. Timpul de pauză va fi de 3 zile. Tot în această etapă, ardeii au nevoie de un tratament cu Ortiva Top pentru mană, pătarea cafenie, făinare, alternarioză și putregaiul cenușiu. Timpul de pauză este tot de 3 zile, la fel ca la primul tratament.

Un alt tratament necesar pentru răsadurile de ardei, înainte de plantare, este Switch, care ajută împotriva putregaiului cenușiu. Pentru afide, indicat ar fi un tratament cu Teppeki. Timpul de pauză după stropire este, de asemenea, de 3 zile.

Când a sosit timpul să plantezi ardeii, aplică un tratament cu AMN Promot pentru uscarea vasculară și unul cu Trika Expert pentru Buha semănăturilor, cunoscută și sub denumirea de molie de navetă, viermele sârmă și cărăbușul de mai. La o săptămână de la plantarea răsadurilor, va trebui să începi o nouă serie de tratamente.

Tratamente pentru combaterea dăunătorilor

O altă problemă cu care se confruntă cei ce cultivă ardei este mana, astfel că este indicat să stropești răsadurile cu Kupfelor pentru a o preveni. Atenție, timpul de pauză în cazul acestui tratament este de 7 zile.

Tratamente pentru combaterea daunatorilor la ardei
Tratamente pentru combaterea daunatorilor la ardei

Pentru acarieni și musculița albă de seră se aplică, tot în aceeași perioadă, un tratament cu Sanmite, iar timpul de pauză este de 3 zile. Un alt tratament eficient pentru acarieni, trips și musca minieră este cel cu Vertimec. Timpul de pauză este de 3 zile.

Ardeii mai au nevoie și de o stropire cu Amistar pentru putregaiul alb, putregaiul cenușiu, alternarioză și făinare, însă nu mai devreme de două săptămâni de la ultimul tratament. Timpul de pauză va fi, din nou, de 3 zile. Pentru a combate afidele, cei ce cultivă ardei vor face o stropire cu Mospilan, iar pentru acarieni vor folosi Nissorun. Timpul de pauză este același.

Cu ce se stropesc răsadurile de ardei timp de 14 zile

După alte două săptămâni de la ultimul tratament aplicat în cadrul acestei scheme de tratament pentru ardei, plantele vor avea nevoie de o stropire și pentru a combate făinarea, iar la recomandări intră Topas. Pentru alternarioză se poate folosi Cidely Top. Voliam Targo este un alt tratament recomandat pentru musca minieră, omizi, acarieni și omida fructelor.

După încă 14 zile de la ultimul tratament, ardeii vor mai avea nevoie de încă un tratament pentru afide, iar acum indicat este Faster. În această etapă, pentru putregaiul cenușiu și fainare se vor stropi ardeii cu Signum (timp de pauză 3 zile).

După ce mai trec încă două săptămâni de la ultimul tratament, se mai aplică o stropire cu Ortiva Top pentru mană, făinare, pătarea cafenie, alternarioza și putregaiul cenușiu. Timpul de pauză este de 3 zile.

Cele mai frecvente boli ale ardeilor

Principalele boli la ardei sunt cauzate în special de condițiile climatice din ultimii ani, iar printre cele mai cunoscute boli la ardei se numără, după cum spuneam, fuzarioza, care atacă atât ardeii din camp și grădină, cât și pe cei din sere și solarii.

Care sunt cele mai cunoscute boli la ardei
Care sunt cele mai cunoscute boli la ardei

Fuzarioza sau ofilirea vasculară apare apare ca urmare a temperaturilor ridicate atât la nivelul solului, cât și în aer (temperaturi de 27-28 de grade), respectiv umiditate atmosferică ridicată, dar și la nivelul solului, ori diferențe mari de umiditate la nivelul solului.

Aceastp boală atacă ardeii de la rădăcină, care devine maronie, putrezind de cele mai multe ori. Ulterior, ea se extinde la nivelul tulpinii, frunzelor, legumelor și a semințelor.

Cum prevenim apariția fuzariozei? Procedând astfel:

  • Se face rotația culturii – o măsură de prevenire importantă, întrucât anumite plante legumicole sunt mult mai sensibile decât altele;
  • Dezinfecția chimică a solului;
  • Cultivarea unor hibrizi rezistenți la aceasta boală;
  • Înființarea culturilor cu răsaduri sănătoase;
  • Plantarea ardeilor în terenuri ușoare, bine și constant alimentate cu apă.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...