Cu ce se ocupă, de fapt, Ion Iliescu. N-a mai ieșit în public de patru ani

Stan Filon 16.08.2022, 12:10
Cu ce se ocupă, de fapt, Ion Iliescu. N-a mai ieșit în public de patru ani

S-a aflat cu ce se ocupă, de fapt, Ion Iliescu. Fostul președinte al României este unul dintre cei mai cunoscuți oameni din politica românească. A condus destinele românilor imediat după Revoluție și era foarte prezent în politica dâmbovițeană. Acum, ajuns la 92 de ani, Ion Iliescu a fost uitat de foștii săi colaboratori, chiar și de membrii partidului pe care chiar el l-a înființat. Consilierul său a spus cum își ocupă timpul fostul șef de stat.

Cu ce se ocupă, de fapt, Ion Iliescu

Ion Iliescu a fost un nume greu în politica românească. A avut funcții importante și pe vremea lui Ceaușescu, dar a devenit foarte popular după Revoluția din 1989. A condus statul român în trei rânduri, ca președinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale, între 1989 și 1992, apoi ca președinte ales în mandatele 1992-1996 și 2000-2004. Părerea lui conta enorm, iar social-democrații îl căutau mereu pentru sfaturi. Ei bine, acum lucrurile s-au schimbat. Chiar și funcția sa a dispărut de la PSD, care a desființat titlul de președinte onorific al partidului.

Chiar dacă ar fi dispus să-și ofere vasta sa experiență în politică, nimeni nu îi mai deschide ușa fostul președinte ajuns la vârsta de 92 de ani. O recunoaște consilierul său, senatorul Ionuț Vulpescu, considerat unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai fostului președinte. Acesta a spus că Ion Iliescu nu mai este căutat de nimeni, nici măcar de foștii săi colegi de partid.

Cu ce se ocupa, de fapt, Ion Iliescu. N-a mai iesit in public de patru ani
Cu ce se ocupa, de fapt, Ion Iliescu. N-a mai iesit in public de patru ani

„Exista toată disponibilitatea din partea sa”

„Din păcate, expertiza domnului președinte este foarte puțin folosită, atât în chestiuni care țin de politica de partid, cât mai ales în problematica instituțională din România, deși exista toată disponibilitatea din partea sa”, a declarat pentru digi24.ro Ionuț Vulpescu.

Întrebat dacă există vreun sfat al bătrânilor foști președinți sau dacă actualul președinte, Klaus Iohannis, l-a căutat vreodată pe Ion Iliescu, Vulpescu a răspuns dezamăgit: „Nu greșiți dacă scrieți că nu. Din păcate, nu există un dialog între foștii președinți”.

Dar ce face, totuși, fostul președinte al României? Ei bine, Ion Iliescu a fost mereu o persoană activă și nu se dezminte nici la 92 de ani. Fostul șef de stat citește, face fișe, și scrie la volumul doi al amintirilor sale, care va conține perioada dintre Revoluția din 1989 și prezent.

În plus Ion Iliescu mai iese la scurte plimbări pe lângă locuința sa din strada Molierre, unde locuiește cu soția sa, Nina, și nu ratează niciun turneu de Grand Slem, pe care le urmărește la televizor. Marea sa pasiune este însă snooker-ul. Are și un jucător preferat, pe Ronnie O’Sullivan, pe care l-a întâlnit la București în 2015, la turneul organizat de Adrian Thiess. Atunci Ion Iliescu și jucătorul său preferat „au stat mult de vorbă”, după cum a mai spus apropiatul lui Ion Iliescu.

Fostul președinte nu are griji, mai ales după ce Parchetul General a anunțat recent că a retrimis instanței dosarul Revoluției, în care Ion Iliescu este urmărit penal pentru infracțiuni contra umanității, așa că ancheta va mai dura ani și ani la rând.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...