EXCLUSIV

Va fi sau nu închis Ion Iliescu în Dosarul Revoluției? Părerea sinceră a unui fost procuror militar. „E greu să ia altă decizie”

Alexandru Catalan 04.08.2022, 06:00
Va fi sau nu închis Ion Iliescu în Dosarul Revoluției? Părerea sinceră a unui fost procuror militar. „E greu să ia altă decizie”

Fostul procuror militar Dan Voinea e sceptic asupra șanselor de reușită ale Dosarului Revoluției Române din decembrie 1989. El susține în exclusivitate pentru Impact.ro că în măsura în care dosarul va conține aprecieri generale, judecătorii se vor feri în luarea unor decizii de condamnare.

Care sunt șansele ca Ion Iliescu să fie condamnat în Dosarul Revoluției?

„Nu cred că vreun judecător cu capul pe umeri din țara asta va lua o decizie de condamnare împotriva lui Ion Iliescu. Judecătorii vor fapte clare, anchete bine făcute. Or, Ion Iliescu din câte cunosc dosarul, nu a comandat diversele dispozitive militare care au deschis focul în acele zile de decembrie. Poate fi complice, din clipa în care s-a mutat la sediul Ministerului Apărării. A existat un asemenea moment, atunci în acea perioadă! Din acea clipă nu mai poate invoca scuze de genul Nu am știut, nu cunosc!”, a precizat Dan Voinea pentru IMPACT.RO.

În opinia fostului procuror militar, implicarea lui Ion Iliescu în anumite momente delicate ale Revoluției din decembrie 1989 va fi foarte greu de demonstrat. „Spre deosebire de Mineriada din iunie 1990, la Revoluție, Ion Iliescu nu e implicat în acte de represiune în decembrie 1989. El și generalul Stănculescu se cunoașteau de ceva vreme, din perioada în care au colaborat la Timișoara în 1956 pentru reprimarea revoltei studenților și profesorilor față de prezența trupelor soviectice în țară. Lucrurile se pot modifica eventual doar din data în care Iliescu se mută la Ministerul Apărării și se poate vorbi, repet, de o anume complicitate, dar care va trebui demonstrată!”, a adăugat același Dan Voinea.

Ca un fapt divers, fostul procuror se arată destul de sceptic asupra unei posibile condamnări a celui ce a fost perceput în epocă drept succesorul de drept al lui Nicolae Ceaușescu. „ Ca fapt divers, nu cred că Ion Iliescu mai sesizează pericolul care-l paște în acest dosar. Poate și fiindcă are o vârstă, dar și fiindcă va mai dura o vreme finalizarea sa. Însă societatea română trebuie să afle adevărul despre acea perioadă. Le-o datorăm celor care au ieșit atunci în stradă, victimelor și urmașilor, deopotrivă, dar și nouă, în general! Fiindcă în fond suntem datori să ne cunoaștem istoria!”, a indicat Dan Voinea.

Dan Voinea, fost procuror militar

„Nu am identificat niciun terorist”

Întrebat dacă în perioada în care a coordonat ancheta în Dosarul Revoluției, din partea procuratorii, a descoperit un singur terorist, Dan Voinea a răspuns foarte repede: „Nu am identificat niciun terorist! În toate dosarele pe care le-am cercetat, și sunt câteva zeci, cele dedicate situației din orașele Timișoara, Sibiu, Cluj, nu există așa ceva. Mergând pe firul anchetelor am ajuns doar la militari sau diverse subunități militare. Am colaborat cu 21 de polițisti criminaliști în anchetele deschise. Mai toate anchetele ne-au dus către acțiuni ale armatei. Din clipa în care am cerut Jurnalul de acțiuni ale diverselor detașamente militare, acolo unde sunt trecut oră cu oră ce acțiuni s-au desfășurat, din ordinul cui, cine a participat și ce efecte s-au înregistrat, ancheta nu a fost deloc dificilă!”, a conchis același Dan Voinea.

Parchetul General a anunțat la începutul lunii august retrimiterea Dosarului Revoluției în instanță, după ce procurorii ar fi rezolvat problemele semnalate anterior de judecători. În acest dosar sunt trimiși în judecată, printre alții, fostul președinte al României Ion Iliescu, care are 92 de ani împliniți, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare Iosif Rus.

Urmăriți Impact.ro și pe