Traian Băsescu, un pas înainte către recuperarea privilegiilor. Pe cine a dat în judecată fostul președinte pentru a-și face dreptate

Ana Anitoiu 04.07.2022, 19:40
Traian Băsescu, un pas înainte către recuperarea privilegiilor. Pe cine a dat în judecată fostul președinte pentru a-și face dreptate

Traian Băsescu a făcut un pas înainte către recuperarea privilegiilor pe care le avea ca fost șef de stat, înainte ca Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) să stabilească faptul că el a fost colaborator al Securității. Fostul președinte al României a deschis un proces pentru a-și face dreptate.

Ce demers a făcut Traian Băsescu pentru a-și recupera privilegiile

Traian Băsescu a dat în judecată și Administrația Prezidențială, după Serviciul de Pază și Protecție (SPP) și Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS). Fostul șef de stat îi cere instanței de Contencios Administrativ a Curții de Apel București să anuleze ordinul prin care i s-a retras indemnizația de fost președinte al României. Adică 75% din banii încasați de președintele în exercițiu.

Fostul președinte al României susține că a deschis procesul împotriva Administrației Prezidențiale, la fel ca în cazul SPP și RAPPS, ca să poată convinge Curtea Constituțională că legea prin care și-a pierdut toate privilegiile de fost șef de stat, modificată anul trecut, nu respectă Constituția țării.

Traian Basescu, un pas inainte catre recuperarea privilegiilor
Traian Basescu. Foto: Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

Traian Băsescu, despre pierderea locuinței de protocol

Traian Băsescu și-a pierdut toate privilegiile, inclusiv paza si protecția din partea Serviciului de Pază și Protecție, dar și locuința de protocol. Aceasta după ce ÎCCJ i-a stabilit, în luna martie, statutul de colaborator al fostei Securități.

„Credeţi-mă că nu am niciun regret personal după locuinţa statului, mi-am cumpărat un apartament foarte frumos, aşa că nu stau în mila statului român. Maria e oricum mulţumită oricum, atât timp cât suntem împreună.

Un stat care-şi batjocoreşte foştii preşedinţi n-are decât să fie tratat de foştii preşedinţi cum îi tratează el. Aşa că ce-mi dă statul am să-i dau şi eu, n-am obligaţia să-i dau altceva”, a spus Traian Băsescu.

Traian Băsescu își va recăpăta privilegiile în cazul în care judecătorii de la Curtea Constituțională a României vor declara neconstituţionale modificările aduse Legii 406/2001 ce prevede că foştii preşedinţi îşi pierd privilegiile dacă au în justiţie o decizie definitivă că au colaborat cu Securitatea comunistă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...