Cu ce se mai laudă Clujul: ”cimitir-parc”, investiția de 11 milioane de euro. Cum arată acum

Andrei Cezar 13.08.2020, 15:14
Cu ce se mai laudă Clujul: ”cimitir-parc”, investiția de 11 milioane de euro. Cum arată acum

Premieră națională la Cluj-Napoca. Primarul municipiului, Emil Boc, se laudă cu ”cel mai modern cimitir-parc din România”. Conceptul este adus din țările vestice și are ca scop dezvoltarea spațiilor verzi din zonele cimitirelor. Investiția a costat aproximativ 11 milioane de euro.

Cimitirul-parc din Cluj, investiție de 11 milioane de euro

Cimitirul Moș Ion Roată din Cluj Napoca a fost transformat într-un cimitir-parc, prin amenajarea a peste 85.000 de metri pătrați de spații verzi. Primarul municipiului, Emil Boc, a mers să inspecteze zona, după recepția lucrărilor și este extrem de mulțumit de rezultatul obținut.

”Cluj-Napoca: Cimitirul Moș Ion Roată – cel mai modern cimitir-parc din România a fost finalizat și lucrările au fost recepționate. Noul cimitir-parc din municipiul Cluj-Napoca, situat în Someșeni, pe strada Moș Ion Roată f.n., este amenajat pe o suprafață de peste 20 hectare și cuprinde 5.553 morminte, 1856 urne columbar și o capelă.”, a scris edilul Clujului pe pagina sa de Facebook.

Din fotografiile postate de Emil Boc pe pagina sa de socializare, se pot vedea stâlpi de iluminat cu panouri solare, dar și camere de supraveghere. În plus, au fost amenajate alei, trotuare și o parcare pentru autovehicule. Pentru acest proiect, edilul s-a inspirat de la țările civilizate.

”Conceptul de cimitir-parc a fost dezvoltat în țările vestice și preluat și în România pentru a dezvolta spațiile verzi din zona cimitirelor în contextul realizării unui loc de reculegere, o locație simbolică menită să aducă liniște clujenilor.”, a mai scris primarul primarul municipiului Cluj-Napoca.

Cu ce se mai laudă Clujul: ”cimitir-parc”, investiția de 11 milioane de euro. Cum arată acum
Cu ce se mai laudă Clujul: ”cimitir-parc”, investiția de 11 milioane de euro. Cum arată acum

Dotările cimitirului-parc

Iată detaliile proiectului, potrivit primarului:

– 85.550 mp spații verzi amenajate (5.500 buc. arbuști, 2.115 buc. arbori și 200 ml gard viu);
– 55.396 mp pentru circulații: semicarosabile – 21.806 mp; pietonale – 20.990 mp; parcaje 12.600 mp;
– 68.394 mp amenajări morminte;
– 575 mp suprafață construită clădiri;
– 919 mp suprafață desfășurată clădiri;
– 5.553 morminte;
– 1.856 urne columbar.

De asemenea, a fost construită o capelă pe următoarele nivele – demisol, parter și etaj. Aceasta prezintă facilități precum: sală principală de ceremonii, cameră rece, grupuri sanitare și oficii, 2 vestiare, 2 birouri, sală de mese cu oficiu, dar și grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități, situat la demisol.

Valoarea contractului se ridică la 51 de milioane de lei, adică aproximativ 11 milioane de euro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI