Ce conține, de fapt, prima stradă smart din România, inaugurată la Cluj-Napoca

Raluca Juncu 20.07.2020, 14:39

La Cluj-Napoca s-a finalizat un tronson important de circulație, inaugurat recent de către Primarul Emil Boc. Strada Molnar Piuariu a fost modernizată cu fonduri europene, cu o valoare totală a investiției care se ridică la aproape 6 milioane de euro.

Prima stradă smart din România este la Cluj-Napoca

Strada Molnar Piuariu din Cluj-Napoca este prima stradă smart din România, realizată cu fonduri europene și dispune de mai multe facilități, printre care iluminat inteligent, spații verzi, cu sisteme de irigare cu senzori, dar si posibilitatea de a-ți încărca automobilul electric, potrivit informațiilor transmise de Emil Boc pe pagina sa de Facebook.

Pe cei 551 de de metri pătrați de suprafață verde sunt 48 de arbori noi plantați, iar în centrul lor se întinde un culoar pietonal modern, cu prioritizarea mijloacelor de transport nemotorizate.

„Prima stradă smart din România a fost realizată de Primăria Cluj-Napoca cu finanțare europeană și dispune de toate facilitățile unui spațiu public modern, , adaptat la realitățile tehnologice și de mobilitate urbană actuale”, a scris Emil Boc pe Facebook.

Facilitățile incluse în prima stradă smart din România

  •  4 locuri pentru încărcarea automobilelor electrice
  • 15 locuri de parcare pentru autovehicule
  • 30 locuri pentru încărcarea bicicletelor/trotinetelor electrice
  • 22 locuri de parcare pentru biciclete
  •  mobilier urban modern: bănci, scaune, mese, cadre de parcări pentru biciclete, sisteme de afișaj, cișmele
  • Wi-Fi gratuit pentru localnici și turiști
  • prize USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile
  •  iluminat public inteligent, eficient din punct de vedere energetic, iluminat festiv și arhitectural
  •  sistem îmbunătățit de colectare a apelor pluviale și sistem de irigare cu senzori.

„Proiectul cuprinde tronsonul dintre străzile Fabricii de Zahăr și Dâmboviței, inclusiv intersecția cu strada Teleorman și a fost realizat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectiv specific 4.1: Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă, respectiv bugetul local al municipiului Cluj-Napoca. Valoarea totală a investiției este de 5.900.627,28 lei (cu TVA)”, a mai scris Emil Boc pe pagina sa de Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe